Otvorenjem biblioteke „Dositej“ završeni ovogodišnji Dani srpske kulture u Rijeci

U prostorijama riječkog pododbora SKD “Prosvjeta” upriličeno otvorenje renovirane biblioteke “Dositej”, raritetnog i atraktivnog fonda knjiga koji broji više tisuća naslova.

Naslovi dostupni u knjižnici riječke prosvjete na raspolaganju su za posudbu članovima društva, te svim građankama i građanima grada Rijeke za čitanje i korištenje u prostorijama Prosvjete na Trgu svete Barbare 1 u Rijeci, svakog radnog dana od 9-12 sati.

Govoreći o vremenima nastajanja knjižnice „Dositej“ te načinu prikupljanja knjiga, predsjednik riječkog pododbora „Prosvjete“, Dragiša Laptošević, rekao je da je stvaranje biblioteke počelo u „najgorem mogućem trenutku – razdvajanjem šest velikih država iz jedne male” dodavši da je u to vrijeme, u knjižnicama i drugim kulturnim institucijama došlo do izlučivanja knjižnog fonda i drugih vrijednih dokumenata pisanih ćiriličnim pismom.  „To značajno kulturno dobro bilo je često, na najrazličitije načine uništavano i uskladištavano u neadekvatnim prostorima. Srbi u Rijeci, koja nije bila zahvaćena ratnim događanjima, bili su u  nešto povoljnijem položaju te su na dojave mnogih institucija i pojedinaca počeli spašavati ugroženo kulturno dobro i tako prikupili vrlo bogat knjižni fond dostatan za biblioteku „Dositej“ – istakao je Laptošević.

 

U trenutku pokretanja, biblioteka „Dositej“ potpomognuta je velikodušnim poklonima i dugogodišnjom kontinuiranom dostavom Narodne biblioteke Srbije, Matice iseljenika i Fonda „Toma Maksimović“. Danas su za njenu obnovu i ponovno puštanje u pogon zaslužni Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke, Srpsko narodno vijeće, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka te Društvo hrvatsko-srpskog prijateljstva čijim su predstavnicima prilikom otvorenja uručene zahvalnice za podršku i pomoć.

Svečanost programa otvorenja uveličali su nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak, koja je oživjela stihove Desanke Maksimović, uz pratnju violiniste Osmana Eyublua.

Mladi glumac Petar Baljak donio je stihove pjesme “Pjevam danju pjevam noću”, Branka Radičevića , zauvijek sačuvane od zaborava kroz glas Zdravka Čolića koji ovu pjesmu nastalu prije gotovo dva stoljeća izvodi već više od 40 godina.

Ernest Marinković, novinar, govorio je stihove prve srpske himne, „Vostani Serbije“, za koju je tekst napisao Dositej Obradović srpski prosvjetitelj i reformator, a čije ime nosi biblioteka.

Fond Prosvjetine Biblioteke Dositej obogatio je i dr.sc. Nikola Ivaniš, predsjednik Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva, darujući ovom prigodom knjigu „300 godina pravoslavlja u Rijeci“. “Ovo je knjiga koja je izdata u teškim vremenima korone, uključuje desetak autora, i već je u svim nacionalnim bibliotekama I Hrvatske i Srbije, pa mora biti i u ovoj“ rekao je Ivaniš.

„Dragi prijatelji, danas u srpskom kulturnom društvu otvaramo biblioteku i ponosni smo  na to ostvarenje, jer u strategiji razvoja suvremenog društva važno mjesto pripada knjižnicama nacionalnih manjina kao bitnog činioca stvaranja dinamičnog odnosa među različitim kulturama i narodima, širenju multikulturalnosti i multietničnosti, a posebno stoga što Srbi kao narod, (ostatak naroda ili manjina) na ovim prostorima oduvijek čine integralni i neodvojivi dio zajedničke srpske i hrvatske povijesti, kulture i politike“ – zaključio je Laptošević i proglasio biblioteku „Dositej“ otvorenom.

Otvorenju su prisustvovali generalni konzul Republike Srbije u Rijeci, Goran Petrović,  konzul Nenad Maričić, pročelnik Ureda Županije Goran Petrc, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te predsjednik Vijeće srpske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije Zoran Stanković, predsjednik Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke Mile Opačić i dr.sc. Nikola Ivaniš, predsjednik Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva.

Podsjetimo, ovogodišnja manifestacija “Dani sprske kulture u Rijeci” obuhvatila je četrnaest programa koji su održani na više lokacija u Rijeci – u prostorijama riječke “Prosvjete” na Trgu svete Barbare te u Demetrovoj ulici, u Gradskoj vijećnici, na Filozofskom fakultetu, u Villi Ružić te Botelu Marina. Na programima koji su obuhvatili predstavljanje knjiga, izložbe fotografija i postera, predavanja, književne, poetske te filmske večeri, šetnje Rijekom i folklorni koncert, sudjelovali gosti iz Novog Sada, Beograda, Prijedora, a sve uz podršku Srpskog narodnog vijeća, Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Rijeke i PGŽ, Društva hrvatsko-srpskog prijateljstva, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije te Konzulata Republike Srbije u Rijeci.

%d blogeri kao ovaj: