Počeo Animafest u prepunom kinu Europa

Svjetski festival animiranog filma – Animafest, počeo je u ponedeljak 5. juna projekcijom filmova u kratkometražnoj konkurenciji u prepunom zagrebačkom kinu Europa.
Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Na svečanom otvorenju dodijeljeno je i nekoliko nagrada za zasluge u animaciji, među kojima i ona za životno djelo istaknutom hrvatskom animatoru Borivoju Dovnikoviću – Bordi.

“Pored svih mojih svjetskih nagrada, sada primam onu koja je možda i najvažnija, jer je to međunarodna nagrada festivala kojemu sam i sam bio osnivač”, rekao je Bordo primajući nagradu, piše Jutarnji/autor: HINA.

Zahvalivši Vijeću festivala što je nakon Dušana Vukotića, odlučilo njemu kao drugom hrvatskom autoru dodijeliti tu nagradu, podsjetio je da je prije točno 66 godina u kinu Europa održana premijera “Velikog mitinga”, prvog domaćeg autorskog dugometražnog filma, na kojemu je on radio kao “klinac”.

Uručivši nagradu tom filmskom redatelju, animatoru, karikaturistu, ilustratoru i grafičkom dizajneru s karijerom dugom sedamdesetak godina, predsjednica Vijeća Margit Antauer je ustvrdila kako je on i dalje “pun kreativnosti, žara i ljubavi”.

“Do dana današnjeg pokazuješ vjeru da crtići mogu dovesti do zvijezda, a kada jednom dođemo do zvijezda tamo ćemo te naći, jer si ti naš superstar”, poručila mu je.

Jednom od začetnika Profesora Baltazara, kao i najistaknutijih predstavnika Zagrebačke škole crtanog filma na festivalu će se prikazati retrospektiva filmova i organizirati razgovor s publikom.

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animiranog filma dodijeljena je Maureen Furniss, koja je, obrazložio je član Vijeća festivala Nikica Gilić, jedna od najvećih stručnjakinja proučavanja animacije uopće i vrhunska povjesničarka

Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Furniss, osnivačica utjecajnog časopisa “Animation Journal”, rekla je kako je osobito sretna što joj je nagradu dodijelio festival kojega iznimno cijeni i koji joj je prije dvadeset godina, kada je prvi put bila ovdje, otvorio nove vidike.

“Ovo je vrhunac moje karijere i prekrasno je kada netko prepozna rad povjesničara animacije koji, kao i animatori, najčešće rade u samoći svog doma”, istaknula je.

Nagrada ASIFA-e za izniman doprinos umjetnosti animacije uručena je doajenu francuske animacije, Jean-Francoisu Laguionieu, “autoru koji je mnogo godina stvarao u prvim redovima i poticao mlađe generacije, dajući im nadu za budućnost” te stvarao radove “prepune ljubavi za čovječanstvo, poeziju i filozofiju”.

Laguionie, koji na Animafestu sudjeluje sa svojim novim filmom “Louise na obali” je rekao kako nije ni slutio da će biti nagrađen tako velikom nagradom, a drago mu je što je dobio priznanje za sve što je napravio zahvaljujući svom velikom trudu i upornosti.

Nagrada za najbolju školu animacije dodijeljena je slavnoj praškoj Akademiji za film i izvedbene umjetnosti FAMU, petoj najstarijoj filmskoj školi u svijetu, osnovanoj 1946. godine, kojoj se na festivalu priređuje i posebna retrospektiva u programu Škole animacije.

Svečano otvorenje održalo se u prepunom kinu Europa, a među uzvanicima su bili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te izaslanica hrvatske predsjednice Renata Margaretić Urlić.

Foto: Tomislav Krišto/CROPIX

Otvarajući festival zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević zahvalila je “mnogobrojnoj ekipi koja marljivo priprema festival i čini Grad Zagreb posebnom kulturnom destinacijom svih sladokusaca koji vole, cijene i bave se animiranim filmom”.

Ovogodišnje izdanje Animafesta održat će se do 10. lipnja u kinima Europa i Tuškanac, te na još petnaestak lokacija u Zagrebu. Konkurencija i popratni filmski programi donose više od 300 filmova, uz koje su priređene izložbe, predavanja, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, projekcije na otvorenom.

Središnja tema festivala je odnos stripa i animiranog filma, s obzirom na njihove neraskidive veze i da su se brojni autori okušali u oba medija – po predlošku grafičkih romana napravljeni su globalno uspješni animirani filmovi, a brojni su strip-serijali nastali nakon filmskih uspješnica.

Stoga će se prikazati neki od ponajboljih primjera tog odnosa, među kojima se ističu dugometražni filmovi “Mačak Fritz” i “Divlje religije  i izložba motion comicsa u galeriji ULUPUH. Odnosom stripa i animacije bavi se i znanstveni skup Animafest Scanner, kao i retrospektivni program “Majstori animacije”, u kojem se prikazuju opusi nizozemskog redatelja, glazbenika i vizualnog umjetnika Rosta te Borivoja Dovnikovića – Borde.


Izvor: Jutarnji.hr/autor: HINA

%d blogeri kao ovaj: