Pod sloganom “Epic Trip” počinje 51. Bitef

Antologijska predstava “Kvizula”, u izvedbi jedne od vodećih britanskih nezavisnih trupa “Fords Entertainment”, otvoritće 51. Bitef, koji se ove godine održava pod sloganom “Epic Trip”.
http://festival.bitef.rs

“Kvizula” originalno traje 24 sata i uz neprestane dopune i izmjene postoji 21 godinu, a beogradska publika će u Klubu Bitef teatra, u prologu festivala, gledati skraćenu verziju u trajanju od šest sati u režiji Tima Etchelsa. 

Inače, Festival će dan kasnije u Sava centru otvoriti slavni belgijski redatelj Jan Fabre, kako su najavili orgnizatori, “glasom, ne izlazeći na scenu”, a nakon toga počinje njegova dvadesetčetvoročasovna predstava “Olimp: U slavu kulta tragedije”., piše portal B92.

Organizatori su se pobrinuli da u Sava centru obezbede tokom ove predstave svojevrstan “Bitef grad”, u kome će posetioci moći da jedu, piju, spavaju, odmaraju se, čitaju, a predstava će biti direktno prenošena na RTS 3, kao i na ekranima postavljenim u foajeu SC.

Ovogodišnji Bitef donosi i dvije predstave u režiji Ersana Mondtaga, koga nazivaju “zvezdom u usponu” i “enfant terrible” njemačkog kazališta, a riječ je o komadima “Sneg” Talijateatra iz Hamburga, po istoimenom romanu Orhana Pamuka (28. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu) i “Istrebljenje” Koncertteatra iz Berna (30. septembra u Narodnom pozorištu).

Najbolje predstave odabraće žiri u sastavu: Teatrolog Marija Ševcova (predsjednik), kompozitor Draško Adžić, koreograf Igor Koruga, dramska spisateljica Ivana Sajko i kazališna kritičarka Margareta Sorensen.

Najavljen je i dolazak pedesetak gostiju iz inozemstva – kritičara, selektora festivala, dramaturga i direktora kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Francuske, Švedske, Engleske, Crne Gore, Poljske, Rusije, Mađarske, Nigerije, Irana, Italije, Grčke, Slovačke, Rumunjske.

U pratećem programu predviđena je tribina: “24/7 duge predstave,i nikad kraja”, a tu su i tradicionalni programi “Bitef polifonija” i Bitef biblioteka, kao i “Šou-kejs” koji će ove godine biti posvećen mađarskom pozorištu u Subotici.

“Bitef na filmu” će ove godine izostati, a umjesto toga će biti organizirana tribina posvećena dometima tog programa, dok će pozorišna kritičarka Bojana Janković nastaviti radionicu pod nazivom “Sumnjiva lica” čiji je prvi dio organiziran u maju.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: