Pododbor SKD Prosvjeta iz Petrinje organizirao 11. likovne susrete

liko
FOTO:Vecernji.hr

Ruralna kuća za odmor OPG Dejana Jekića u Banskom Grabovcu protekli vikend bila je središte 11. likovnih susreta na Baniji 2014, u organizaciji pododbora u Petrinji Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Svake godine na nekom drugom mjestu u okolici Petrinje rado se okupljaju neprofesionalni i akademski slikari, što se ponovilo i na ovogodišnjom druženju.

Međunarodni predznak susretima dali su amateri iz Bosanske Kladuše, stalni sudionici Fikret Avdić-Todo i Hasim Bekanović. Iz Karlovca su opet došli bračni pari Ljubica i Joško Leš, te Stevo Živanov, prvi puta iz Gline Milan Keleuva, iz Zagreba likovno akademski obrazovani, veterani kista Miloš Popović i Nedeljko Tintor, koji je na zidu seoske kuće Jekića ugljenom iz krušne peći nacrta dva konja, kao podloge za razradu cjelovite slike, stalne uspomene na susrete 2014.. Nezaposlena tehničarka cestovnog prometa Jelena Marinković, najmlađa sudionica likovnog okupljanja, živi u selu Moštanici, a privatno se osposobljava za svoj hobi, Nevenka Božiček iz Petrinje zbog bolesti nije mogla doći ali je poslala jednu ranije napravljenu sliku, po zelenoj okolici imanja Jekić vlastite motive i mjesta za stvaranje nalazili su Anica Potočki iz Zagreba, Vlasta Kristić iz Petrinje, Vlado Gregurić iz Gline, Jasna Anđelić iz Jastrebarskog i svi ostali do njih ukupno 20.

Sve ih je pozdravio paroh petrinjski Saša Umićević, a stalno obilazila predsjednica pododbora Prosvjete Mara Vilus, koja je na prijedlog Hajrudina Osmanagića iz Klinča Sela i s potpisma sudionika, pohvaljena za iznimno dobru i kvalitetnu organizaciju svih susreta od početaka 2004. godine. Sudionicima je zahvalnice uručila zamjenica gradonačelnika Petrinje Svjetlana Lazić. – S dosadašnjih ljetnih likovnih susreta na Baniji i devet jesenskih likovnih kolonija u Petrinji u našem fundusu posjedujemo oko 400 vrijednih radova. Najbolje smo već javno pokazali na dvije izložbe, a u Galeriji Krsto Hegedušić treća će se otvoriti 4. srpnja i trajati mjesec dana- kazala je Mara Vilus.

Izvor:Vecernji.hr

%d blogeri kao ovaj: