POMEN I IZJAVA SJEĆANJA ZA ŽRTVE OLUJE

U Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu održan je pomen za žrtve vojne akcije Oluja, koja je dovela do protjerivanja od 200 do 250 000 Srba iz Hrvatske. 
Pomen je predvodilo Njegovo visoko preosvestenstvo, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a prisustvovalo je i rukovodstvo SKD Prosvjeta. 
Nakon pomena, u prostorijama SNV-a, pročitana je Izjava sjećanja SNV-a, a prisutnima su se obratili ambasadorica Republike Srbije Mira Nikolic, mitropolit Porfirijei predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Ambasadorica Nikolic naglasila je da Srbija Oluju doživljava kao “etničko čišćenje Srba s ovih prostora” i da ne želi ulaziti u procjene broja žrtava, čijim se sjećanjem ne smije manipulirati, jer “ničija suza, ni patnja nije manje vredna i zato smo danas ovde”.
Mitropolit Porfirije preporučio je Srbima da dobro razmisle o svemu:
“Možemo u ovim danima biti u iskušenju da uletimo u velike zamke i da, puni ogorčenja, budemo suznji prošlosti. Veliko je umijeće da, kada radimo komemoracije, to radimo na dostojanstven način i da prošlost ne učinimo sadašnjošću, te da joj ne otvorimo mesto u budućnosti.
Nije najvažnije pitanje ko je kriv i ko je prvi počeo, nego kako je moguće da svi mi koji delimo istu ljudsku prirodu i koji smo zapravo jedno, da se pretvorimo u agresivna bića, koja žderu druga bića”.
Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac podsjetio je na vrijeme u kojem živimo u kojem na iste dogadjaje gledamo različitim naočalama:
“U pobjedi se moze biti velik, kao sto se u porazu moze biti mali. Nije nužno, ali ni nemoguce da se u pobjedi bude malen, a u porazu velik.
Od završetka rata u Hrvatskoj, imamo opravdan razlog da se pitamo koliko su oni koji obilježavaju pobjedu doista veliki i koliko im je u srcu sloboda i pravednost, a koliko su poraženi doista mali i koliko je u njihovim srcima slobode i pravednosti”?

%d blogeri kao ovaj: