Posjeta Kragujevcu i Beogradu

Članovi i gosti SKD “Prosvjeta”, pododbor Split uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, te Grada Splita i Splitsko- dalmatinske županije, boravili su od 08. novembra do 10. novembra u Kragujevcu i Beogradu u Republici Srbiji. S njima su bili i članovi pododbora Karlovac, predstavnici Karlovačke županije, te općine Kistanje.

Pododbor Split ima dugogodišnju suradnju sa Udruženjem Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” Kragujevac. Ovoga puta zajedno sa članovima SKD “Prosvjeta”, pododbor Split u Kragujevcu i Beogradu su boravili i Saša Ljubičić novinar Slobodne Dalmacije te književnik Siniša Vuković. Tim povodom u Skupštini grada Kragujevca je organiziran prijem za članove SKD “Prosvjeta” pododbor Split, SKD “Prosvjeta” pododbor Karlovac, predstavnike Karlovačke županije, te općine Kistanje.

U razgovoru u Skupštini grada Kragujevca je izražena želja za obnavaljanjem društvene, privredne i kulturne suradnje između grada Kragujevca sa gradovima Splitom i Karlovcem.
Nakon prijema u Skupštini grada, delegacije SKD “Prosvjeta” pododbor Split, SKD “Prosvjeta” pododbor Karlovac, predstavnici Karlovačke županije, te općine Kistanje su obišli Spomen park u Šumaricama gdje su položili vijenac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima. Također, u okviru jednodnevnog boravka gosti iz Splita, novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić i književnik Siniša Vuković su posjetili i Narodnu biblioteku “Vuk Karadžić” gdje su građanima Kragujevca predstavili svoje knjige.
U večernjim satima u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta Kragujevac, održan je i koncert izvornih pjesama i igara pod nazivom “Pjesmom i igrom kroz Dalmaciju, Liku, Bosansku krajinu, Kordun, Baniju, Slavoniju i Šumadiju”, u kojem su nastupili pored Ženskog pjevačkog zbora SKD “Prosvjeta” pododbor Split i AFA “Svetozar Marković” Kragujevac, Ženska pjevačka grupa “Spomenak” Kragujevac, KUD “Bukovica” Kistanje, Ženska pjevačka grupa “Nikola Tesla” Kragujevac, CZNTK “Abrašević” Kragujevac, Muška i ženska pjevačka grupa “Studenac” Kragujevac, KUD “Dr. Mladen Stojanović” Bački Jarak i IPG “Crnućanka” Gornji Milanovac.
Nakon koncerta organizirano je zajedničko druženje i večera u Studentskom restoranu za učesnike koncerta.

SKD “Prosvjeta” pododbor Split ima dugogodišnju suradnju i sa Zajednicom Hrvata “Tin Ujević” iz Beograda, te su zajedno organizirali kulturnu manifestaciju pod nazivom “Srpsko hrvatski memento”, koja se tradicionalno održava već nekoliko godina. Navedena kulturna manifestacija je održana 09. novembra u Skupštini opštine Novi Beograd.

Na manifestaciji su sudjelovali pored Ženskog pjevačkog zbora SKD “Prosvjeta” pododbor Split i KUD Bukovica Kistanje, Ženska pjevačka grupa iz Šida, KUD Banija, Beograd, te pjevačka grupa “Makedonijum” Beograd. Također, su se mnogobrojnoj publici predstavili i novinar Slobodne Dalmacije Saša Ljubičić, te književnik Siniša Vuković sa svojim knjigama. Inače, cilj manifestacije je da se kroz igru i pjesmu ponovo uspostave prekinute veze.

Nakon priredbe organizirano je i zajedničko druženje učesnika programa i posjetilaca uz dalmatinske delicije.

%d blogeri kao ovaj: