Potraga za drugim: Nove pripovjetke Mihajla Pantića

Bilo da govori o ljubavi ili bolu, hodanju po oblacima, košavi ili Novom Beogradu, Mihajlo Pantić s velikom snagom pripovijeda o našim životima, od svakodnevice do historije. Njegovi junaci i junakinje bliski su nam po nadama, zebnjama, iskustvima i u novoj knjizi Pantićevih priča “Kada me ugleda ono što tražim”.

Iza naslova “Kada me ugleda ono što tražim” stoji čovjek koji se osvrće na svoj prijeđeni put.

Stigao u doba kada ponestaje snage ili volje da se promeni životna priča, sumira proživljeno i pokušava da vidi šta je to što ga je učinilo onakvim kakav se ostvario ili se nije ostvario. I jednih je i drugih u knjizi, kaže pisac za RTS i dodaje:

“Mi uvek živimo neke moguće ili potencijalne živote i sada mogao bih da vam kažem, da se priča javlja upravo u tački susreta te ponornice mogućeg života o kojoj sanjamo, o kojoj, do nekih godina stremimo, težimo i ovog života koji je realan i u kojem, nažalost, ne možete da kažete da ste gospodar situacije”.

Do odgovora o sebi uvijek dolazimo uz pomoć drugih i s drugima.

“Ne možete bez dodira, bez kontakta, ne možete bez predvajanja, bez prepoznavanja to su sve ti procesi, pomoću kojih nekako lakše onda percipirate sebe. Zatvorenost u sopstvenu ljušturu ne vodi prema samorazumevanju. Iz ove knjige se to dobro vidi”, ističe Pantić.

Pantić, zapravo pripovijeda o čovjekovoj potrazi za ljubavlju i potrebi za drugim, a priča prema riječima pisca “na neki način anestezira preveliku bol koju čovek nosi sa sobom već činjenicom rođenja, jer samo postojanje je prilično težak napor”.

Treba ga osmisliti, iskupiti, učiniti punim i intenzivnim a to nam, priznaćete, ne polazi uvek za rukom, kaže na kraju Mihajlo Pantić.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: