Povelja Matice srpske profesoru Pupovcu

U prostorijama Matice srpske u Novom Sadu 22. januara osmu godinu zaredom uručene su povelje za njegovanje srpske jezičke kulture. Srpskoj akademiji nauka i umetnosti priznanje je uručeno za višedecenijski doprinos njegovanju srpskog jezika, njegovih izražajnih mogućnosti i ćiriličnog pisma, predsjedniku SDSS-a i Savjeta SNV-a profesoru lingvistike Miloradu Pupovcu za doprinos očuvanju srpskog jezičnog identiteta i kulture u Hrvatskoj, a profesoru lingvistike Dragoljubu Petroviću za ukupan doprinos izučavanju srpskog jezika i njegovanje srpske jezičke kulture, prenosi portalnovosti.com.
 
Povelje Matice srpske ustanovljene su 2012. godine sa željom da se afirmira očuvanje srpskog jezika, kao i da budu nagrađene važne institucije i ličnosti koje svojim radom daju izuzetan doprinos očuvanju kulturnog identiteta.
“Rešili smo da osnujemo nagradu kako bismo skrenuli pažnju na značajne pojedince i institucije koji u tom domenu rade važne stvari.”, rekao je tom prilikom predsjednik Matice srpske Dragan Stanić.
“Ovo priznanje je značajno za narod koji predstavljam i značajno je za jezično kulturno nasljeđe Srba u Hrvatskoj. To bih rado podijelio kao priznanje, ne samo meni lično, nego svima s kojima bliže ili dalje surađujem na tome.”, rekao je Pupovac.
Izvor: Tjednik Novosti
%d blogeri kao ovaj: