Poziv: Učenje Srpskog jezika i kulture u školi

Dragi roditelji!

Srpsko kulturno društvo ”Prosvjeta” poziva sve zainteresirane roditelje koji žele da njihova djeca započnu učiti Srpski jezik i kulturu u osnovnoj ili srednjoj školi (nastava u modelu C) da ispune Izjavu kojom će isto potvrditi i SKD ”Prosvjeta” zadužiti da pokrene inicijativu prema školi, osnivaču škole i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Cilj učenja Srpskog jezika i kulturu u školi je stjecanje znanja o kulturi i jeziku srpskog naroda, očuvanje i razvoj nacionalnog i kulturnog identiteta te korištenje ćiriličnog pisma.

Nastava materinjeg jezika utemeljena je na Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina. Srpski jezik i kultura je jedan nastavni predmet u koji su uključeni sadržaji materinjeg jezika, povijesti/istorije, geografije, likovne i muzičke kulture. Učenici koji pohađaju SJK dobivaju ocjenu koja se upisuje u pedagošku dokumentaciju i može uticati na poboljšanje općeg uspjeha.

Odabir SJK ne umanjuje učenicima mogućnost odabira ostalih izbornih predmeta a model nastave je vrlo fleksibilan  (2 – 5 sati tjedno) a broj sati tjedno je dogovor roditelja i učitelja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je Kurikulum Srpskog jezik i kulture za osnovne i srednje škole a za OŠ su štampani novi udžbenici. Za učenike osnovnih škola udžbenici za SJK su besplatni kao i za ostale nastavne predmete. Udžbenike SJK dužna je naručiti škola koju učenici pohađaju.

Roditelji se mogu prijaviti i izravno u školi koju njihovo dijete pohađa (škola treba ponuditi anketni listić) i nakon početka nove školske godine ili SKD ”Prosvjeti” koja će prema zakonskim propisima pokrenuti odgovarajući postupak i olakšati otpočinjanje organiziranog učenja SJK u školi.

Škola može nastavu SJK organizirati u radne dane i subotom ako to više odgovara roditeljima i njihovoj djeci a nastava SJK može biti organizirana kod učenika u njegovoj školi a može biti i u nekoj drugoj školi.

Prijevoz na nastavu SJK treba biti organiziran a roditelji neće snositi troškove prijevoza.

Pozivamo roditelje učenika da odluče kako bi njihova djeca započela pohađati nastavni predmet Srpski jezik i kultura i time pomogli u očuvanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta te naučili ćirilično pismo.

Napomena: nije propisan najmanji (minimalan) broj učenika za otpočinjanje nastave Srpskog jezika i kulture tj. jezika nacionalne manjine (nastava u modelu C).

Ispunjene Izjave roditelji mogu poslati preporučeno poštom na adresu: SKD ”Prosvjeta”, Berislavićeva 10, 10 000 Zagreb ili skenirano putem elektronske pošte: mirko.markovic@prosvjeta.hr i skdprosvjeta@skdprosvjeta.com

Za sve dodatne informacije obratite se na telefon: 01/4872-458

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

PDF - Preuzmi [81.90 KB]

%d blogeri kao ovaj: