Predstavljanje knjige ”Nacionalne manjine u Hrvatskoj” (politika, obrazovanje, kultura)

Krajem 2022. godine iz štampe je izašla knjiga ”Nacionalne manjine u Hrvatskoj” (politika, obrazovanje, kultura) autora prof. dr.sc. Siniše Tatalovića redovitog profesora u trajnom zvanju na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Knjigu je izdalo Srpsko kulturno društvo ”Prosvjeta” uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Knjiga ”Nacionalne manjine u Hrvatskoj” je drugo dopunjeno i prošireno izdanje a prvo izdanje ove knjige objavljeno je u izdanju STINA-e iz Splita 2005. godine, te na engleskom jeziku 2008. godine pod naslovom The politicies of Protection of National Minorities in the Repblic of Croatia. 

Obilježavanje tridesete godišnjice od donošenja Ustavnog zakona o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina bio je povod za drugo dopunjeno i prošireno izdanje. 

U knjizi se obrađuje historijski aspekt položaja manjinskih zajednica na hrvatskom prostoru, te suvremeni aspekti ostvarivanja prava nacionalnih manjina u R. Hrvatskoj. Posebno s obrađena pitanja obrazovanja nacionalnih manjina na njihovom jeziku i pismu, pravo na službenu upotrebu jezika i pisma nacionalnih manjina, te učešće nacionalnih manjina u procesima odlučivanja na svim nivoima vlasti. Poseban dio knjige autor je posvetio demografskoj analizi nacionalnih manjina i analizi djelovanja organizacija i ustanova nacionalnih manjina u R. Hrvatskoj.

Knjiga sadrži i velik broj priloga koji se odnose na najznačajnije zakone i dokumente Republike Hrvatske o pravima nacionalnih manjina koji će biti vrlo korisni vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina. Knjiga predstavlja korisno i zanimljivo štivo širokoj čitateljskoj publici i svima koji se bave problematikom nacionalnih manjina.

Knjiga se može naručiti/kupiti izravno u SKD ”Prosvjeta”, Berislavićeva 10, Zagreb, putem pošte i/ili u knjižarama.

 

Cijena: 15 EUR

 

%d blogeri kao ovaj: