Predstavljeno “Kraljevstvo Onkraja” Mirele Holy: Usudite se otkriti tko ste…

Nakon jednog “odraslog” romana koji je napisala još kao djevojčica i tri publicističke knjige, bivša političarka Mirela Holy napisala je knjigu za djecu “Kraljevstvo Onkraja”, predstavljenu u ponedjeljak u Zagrebu kao stilski vješto pisan fantasy roman o odrastanju, prihvaćanju sebe i tome kako biti zadovoljan u vlastitoj koži.

Foto: Marko Todorov/CROPIX

Knjiga je objavljena u izdanju nakladničke kuće Semafora, a o njoj je uvodno u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića govorio urednik i ilustrator Boris Kugler, piše portal N1.

Istaknuo je kako se knjiga zapravo sastoji od dvije knjige: “To je dvostruka knjiga, ali ne na način da je druga nastavak prve, već one naliježu na naročit način jedna na drugu”.

Do polovice, s jedne strane, čita se tako ‘Knjiga prva’ s podnaslovom “Drvo svijeta”, a od polovice, ali sa suprotne strane, ‘Knjiga druga’ podnaslovljena “Kraljevstvo slijepaca”.

“Prva je knjiga intuitivna pretpostavka drugoj; prva je fantasy a druga detektivski roman, a ta su se dva žanra, koliko god to čudno zvučalo, u toj knjizi uspjela odlično spojiti”, dodao je Kugler, koji je i autor ilustracija, prenosi nadalje N1.

Foto: Marko Todorov/CROPIX

Hrabro suočavanje sa strancem u ogledalu

Glavna junakinja “Kraljevstva Onkraja” 11-godišnja je djevojčica Lile/Lali, koja ima svoje “drugo ja, stranca u ogledalu”, s kojim se mora suočiti i naučiti kako biti sretna i zadovoljna u svojoj koži iako se ne uklapa u očekivanja drugih.

Knjiga je, inače najavljena kao roman o odrastanju koje, po autoričinu mišljenju, nikada ne završava, ali i kao roman o prihvaćanju sebe i vlastite različitosti, i tome kako biti zadovoljan sa samim sobom i istodobno prihvatiti i poštovati različitost drugih.

“Taj je roman pun prevrata i zadivljujućih pustolovina, fantastike, mistike i svega onoga što očekujemo od štiva koje spada pod fantasy žanr, a čija fabula odlično korespondira s nemirnim duhom djeteta u odrastanju”, rekla je književnica i novinarka Snježana Babić Višnjić, napomenuvši kako je središnja poruka Mierle Holy u toj knjizi: “Usudite se otkriti tko ste, i otkrijte sebe svijetu hrabro”.

“U svijetu u kojem je sve postalo društvo spektakla, gdje se ne traže prave vrijednosti i prave kvalitete, nadam se da će ta knjiga malo usmjeriti pažnju djece, a i odraslih, prema istinskim vrijednostima svijeta u kojem živimo”, rekla je Holy.


Izvor: N1

%d blogeri kao ovaj: