Premijerno izvedena Brehtova drama “Majka hrabrost”

drama

Predstava “Majka hrabrost i njena deca” Bertolta Brehta, u režiji Ane Tomović, premijerno je izvedena na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Epska antiratna drama traje tri i po sata, za šta deo publike sinoć nije imao strpljenja pa je posle pauze u sali bilo i praznih mesta, ali su gledaoci koji su ostali do kraja dugim aplauzom pozdravili veliki glumački ansambl.

Naslovnu ulogu igrala je Dušanka Stojanović Glid, njenu decu Jelena Trkulja, Milutin Milošević i Mladen Sovilj. U ansamblu su i Nebojša Kundačina, Slobodan Beštić, Nada Šargin, Suzana Petričević, Nikola Vujović, Darko Tomović, Hadži Nenad Maričić i drugi.

Novi prevod uradila je Olivera Milenković. Dramaturzi su Vuk Ršumović i Željko Hubač, scenograf Ljerka Hribar, kostimograf Momirka Bailović, kompozitor Irena Popović Dragović.

Ovaj značajni komad o 30.godišnjem ratu iz 17. veka, napisan kao upozorenje pred Drugi svetski rat, govori o sudbini običnog, malog čoveka u bilo kom ratnom sukobu.

Kompleksna predstava, sa političkom i filozofskom dimenzijom, ali i uz atraktivne songove, obuhvata čitav mozaik likova, heroje i profitere, njihove različite stavove i postupke u borbi za preživljavanje u burnim vremenima.

Podršku u produkciji pružio je Kulturni centar Pančevo, gde će predstava biti prvi put izvedena 12. juna.

Izvor:Tanjug

%d blogeri kao ovaj: