Priča o posljednjoj “vještici” u Europi “mamac” za turiste

Jedan švicarski muzej posvetio je svoj prostor „posljednjoj ubijenoj vještici u Europi“ Ani Goldi. Naime, skoro dva vijeka je moralo da prođe da lokalne vlasti speru ljagu s imena ove nesretne žene.
Foto: thinkstock

U kuli Hangiturm u Glarusu prošle nedelje svečano je otvoren muzej posvećen Ani Goldi, koji će se, osim njenim likom i djelom, baviti i drugim temama, uključujući i zablude o vješticama, ali i snagu Švicarske u trenutku njene smrti.

Priča o Ani Goldi je veoma intrigantna i dirljiva. Novinar i odvjetnik Valter Hauser, koji je ponajviše pomogao da se skine ljaga s njenog imena, ističe da je upravo Ana razlog zbog kojeg turisti posećuju ovaj grad u istočnoj Švicarskoj. Kako kaže, njena priča sadrži sve što je potrebno – ljubav, moć, intrigu i smrt.

Link za twiter : http://www.b92.net/putovanja/zanimljivosti.php?yyyy=2017&mm=08&dd=24&nav_id=1296454

Iako je i tada to bila skandalozna odluka za državu poput Švicarske, tek 2008. godine parlament Glarusa je skinuo ljagu s imena nesretne žene. Nedavno pronađeni dokazi sugeriraju da je sudac, zapravo imao aferu s Anom, što bi u to vrijeme jako narušilo njegov ugled, pa se pretpostavlja da je imao dobar motiv da je ubije.

Muzej posvećen Ani Goldi biće otvoren od aprila do oktobra, točnije od srijede do petka u vrijeme između 13:30 i 18h, a karta će koštati 10 franaka.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: