PRITISCI NA SRBE U PETRINJI – REAKCIJA SKD PROSVJETA

Izjava SKD “Prosvjeta” Zagreb povodom reakcije dijela lokalne javnosti održavanja 3. festivala narodnog pjevanja pod nazivom “Festival ojkače” koji organizira pododbor SKD ” Prosvjeta” Petrinja.

U današnjem društvu koje baštini visoke dosege civilizacijskih tradicija razvijenog demokratskog svijeta, kao punopravna članica zajednice društveno najrazvijenijih država na svijetu,  pozivajući se na Ustav Republike Hrvatske i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, SKD “Prosvjeta” Zagreb kao centralna kulturna institucija Srpske zajednice u Republici Hrvatskoj, smatra potpuno neprimjerenim  bilo kakav vid pritisaka koji su usmjereni na zabrane bilo kojeg vida stvaralaštva koji je u okvirima društveni-civilizacijskih normi svijeta u kojem živimo.
Festival ojkače je manifestacija koja baštini tradiciju i običaje ne samo srpske zajednice sa prostora centralnih dijelova Republike Hrvatske, već i drugih naroda koji zajedno sa srpskim vijekovima žive na istim prostorima i čija se kultura i tradicija međusobno prožima svo to vrijeme. Smatramo da način  narodnog pjevanja poznat u narodu kao “ojkanje” ni u kojem kontekstu nije i ne može biti razlog za podizanje tenzija i narušavanje suživota na području grada Petrinje, samim tim što je festival uvršten u godišnji program rada Petrinjskog pododbora SKD “Prosvjeta” za 2018. g. i kao takav je sufinanciran sredstvima Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske.

Ovim putem pozivamo sve građane Petrinje na smirivanje tenzija i tolerantnost prema programima kojima je za cilj jedino promoviranje i zastita kulturnog nasleđa, a državne institucije na  osiguravanje uvjeta za nesmetani rad i provođenje programa SKD “Prosvjeta” pododbora Petrinja.

SKD “Prosvjeta” Zagreb
%d blogeri kao ovaj: