Prvi komad iz Srbije koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti u engleskom prijevodu

Gospođa Einstein je priča o ljubavi, strasti, izdaji i saradnji koja je dugo bila pod velom tajne, naročito u zapadnom svijetu. Komad je zamišljen i napisan da bi se svijet upoznao sa ovom neobičnom pričom. Zasnovan je na ličnoj prepisci Alberta i Mileve Einstein kao i na dugoj korespodenciji između Mileve Einstein i njene prijateljice iz studentskih dana, Helene Savić koja se poslije studija u Zurichu udajom preselila u Beograd. Ova pisma je pronašao Milan Popović, unuk Helene Savić, na tavanu svoje porodične kuće u Beogradu, navodi portal danas.rs.

Komad je zasnovan na početnoj premisi priče – zaboravljen i prikrivan doprinos Mileve Marić Einstein u stvaranju jedne od najznačajnijih naučnih teorija, teoriji relativiteta. Komad će poslužiti da osvijetli doprinos Mileve Marić u stvaranju ove teorije, koji je skoro sasvim nepoznat i nepriznat u američkoj i svjetskoj javnosti. Planirano je da se kroz medije, tribine i susrete s publikom započne razgovor o doprinosu Mileve Einstein u stvaranju jedne od najznačajnijih naučnih teorija i šire o zapostavljenoj ulozi žena u doprinosu nauci.

Žene i nauka

Drama predstavlja idelanu platformu ne samo da se osvjetli lik i djelo Mileve Marić u Americi, već i da priča o svjetski najpoznatijem naučnom geniju Albertu Einsteinu i velikoj vjerovatnoći da je jedna žena značajno doprinijela jednom od najrevolcionarnijih naučnih otkrića u historiji, a da joj za to nikada nije odato priznanje – postane idealna platforma o danšnjem položaju žena u nauci, a posebno fizici i matematici.

Vjerujemo da ćemo kroz priču o ovoj heroini nauke podići svijest ne samo o doprinosu srpske naučnice svjetskoj nauci (pored Tesle i Pupina i Milankovića), već i da će ova priča možda pomoći da se konačno do kraja razumije da teorija relativiteta ne pripada samo Einsteinu, već Einsteinovima, navodi portal danas.rs.

Publika

Komad nije namenjen samo srpskoj publici, što je najačešći slučaj kada se djela srpskih pisaca izvode u svjetu, već prije svega širokom američkom auditoriju. Zato su autorke projekta, Snežana Gnjidić i Milena Trobozić Garfild po čijoj zamisli je komad nastao i u čijem prijevodu na engleski će biti izveden u Washingtonu, istrajale u viziji da se komad prvi put izvede na engleskom jeziku na tlu Amerike, u kojoj se nalazi i arhiva Einsteinovih.

Washington sa svojom internacionalnom publikom, ambasadama, institutima, fakultetima, predstavlja, stoga idealno mjesto za izvedbu ovog komada i da probudi interes publike za ovu temu i u najširem planu, van pozorišnog.

Kulturni značaj i međunarodna saradnja

Ovo će biti prvi komad iz Srbije koji će svoju svjetsku premijeru doživjeti u engleskom prijevodu u jednom profesionalnom američkom pozorištu sa isključivo američkom podjelom uloga, veoma cijenjenih washingtonskih glumaca. To je novi vid kulturne saradnje srpskih i američkih umjetnika koji su zajedno autori ovog projekta. Na audiciji koja je održana tokom decembra 2019. godine, učestvovali su glumci iz New Yorka, Bostona i Philadelphie čime je drama još više dobila na publicitetu i značaju.

Autorke projekta

Snežana Gnjidić se kao dramski pisac pojavila na domaćoj kulturnoj sceni 1986. godine sa TV dramom „Sestre“ (RTS), i TV filmom „Leto“ 1990. (Radio Televizija Vojvodina) da bi dugi niz godina radila u Obrazovnoj redakcji TV Beograd. Drama „Mehanički mesec“ igrana je na večernjoj sceni pozorišta „Boško Buha“. Autor je više radio drama, samostalnih art video projekata, a dva puta osvaja nagradu za najbolju dokumentarnu dramu na konkursu Radio Beograda. Objavila je 6 slikovnica za decu od 3 – 7 godina i dr.

Cjelovečernja drama „Mileva Einstein“ biće premijerno izvedena ove godine u Washingtonu, u režiji i izvedbi američkih umjetnika.

Milena Trobozić Garfild je tokom 90-tih bila jedan od pionira u nezavisnim produkcijama u pozorištu (“Zapali me”, “Iza kulisa”). Bila je PR direktor agencije Saatchi & Saatchi, Balkans i operativni urednik časopisa za vizulene umetnosti “New Moment”. Autor je knjige “Mali saveti za bolji život” (Samizdat B92). Producent višestruko nagrađivanih filmova “Beli Beli Svet” , “Otadžbina “, “Šavovi”. Književni prevodilac sa španjolskog i engleskog ( “LJubav u doba kolere”, “Kuća Duhova”,” Zapali me “, “Opasne Veze”, “Detroit”,” LJubav ljubav ljubav”, “Diplomac”, “Fotografija 51” ).

Gospođa Einstein ( Einstein ‘ s Wife ). Pisac Snežana Gnjidić. Po zamisli Milene Trobozić Garfild.
Gospođa Einstein ( Einstein ‘ s Wife ). Pisac Snežana Gnjidić. Po zamisli Milene Trobozić Garfild.
Izvor: Portal danas.rs
Foto: javniservis.net
%d blogeri kao ovaj: