Pupovac: Moramo pobijediti strahove + VIDEO

Naši volonteri diljem Hrvatske svugdje su na raspolaganju našim sugrađanima, i svima drugima, ne samo onima srpske nacionalnosti, nego i onima drugih nacionalnosti. Ovo je vrijeme kada sve podjele trebaju pasti, poručio je Milorad Pupovac, prenosi portalnovosti.com.

Predsjednik Samostalne srpske demokratske stranke i predsjednik Savjeta Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac uputio je nakon jučerašnjeg potresa u Zagrebu poruku sugrađanima u kojoj poziva na solidarnost u borbi protiv koronavirusa i u savladavanju posljedica potresa. Poruku koju možete pogledati i u video prilogu, u nastavku donosimo u cijelosti:

“Dvije velike nevolje, dva velika zla – jedno je udar na zdravlje cijeloga društva i gotovo cijeloga svijeta, a drugo je prirodna sila koja je u Zagrebu uzrokovala potres kakvoga nije bilo 140 godina – sve nas koji živimo u Hrvatskoj, i Srbe, i Hrvate, i sve druge naše sugrađane, usmjerava da budemo solidarni, da budemo odgovorni. Da budemo odgovorni kada je posrijedi širenje virusa, da učinimo sve da zaštitimo sebe i da zaštitimo druge, i da radimo u skladu s tim pravilima ono što su nam obaveze i dužnosti u obitelji, što su nam dužnosti i obaveze na poslovima koje imamo.

Što se tiče potresa, tu također moramo moći pobijediti strahove, moramo moći uzajamno jedni druge hrabriti, uzajamno jedni drugima pomagati gdje je to moguće.  Kad je posrijedi srpska zajednica, središta naših ključnih institucija, Srpske pravoslavne crvke, odnosno Preobraženska crkva, sjedište Srpskog narodnog vijeća u Gajevoj, sjedište Prosvjete u Berislavićevoj, sjedište Privrednika u Preradovićevoj, redakcija Novosti u Preradovićevoj, sve su preživjele određene veće ili manje razmjere oštećenja svojih prostora.

Sigurno će to biti trošak za naše institucije, ali siguran sam da ćemo to moći izdržati i da ćemo to napraviti. To ne smije narušiti efikasnost rada naših institucija i ne smije narušiti solidarnost s našim sugrađanima, a posebno ono što rade naše institucije, Srpsko narodno vijeće, Zajedničko viječe općina istočne Branje, Slavonije i Srijema,  zajedno sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom i zajedno sa Srpskim kulturnim društvom “Prosvjeta”, a to je da pomažu ljudima koji žive sami, a koji su stari i nemoćni, ljudima koji žive u parovima, ali su dislocirani i opet su nemoćni kad im treba hrana, kad im trebaju lijekovi ili kad im trebaju sanitarne i higijenske potrepštine, ili naprosto da znaju gdje se mogu javiti za bilo koji savjet. Naši volonteri diljem Hrvatske, od Vukovara pa do Knina, i ovdje u Zagrebu, i u Rijeci, i u Osijeku, svugdje su na raspolaganju našim sugrađanima, i svima drugima, ne samo onima srpske nacionalnosti, nego i onima drugih nacionalnosti.

Ovo je vrijeme kad tako treba biti, ovo je vrijeme kada sve podjele trebaju pasti, i istovremeno, ovo je vrijeme kad se u strahu i u glasinama mogu stvarati loši postupci, može se javljati mržnja, može se javljati sebičnost, može se javljati nebriga za druge ljude, pa čak i posezanje da se drugima uzme ili da se na drugoga nasrne. To treba spriječiti. Jedno takvo iskustvo smo imali u ratu, i ne dao Bog da se na bilo koji način ponovi. Ova dva iskustva, trebamo od njih napraviti jedno iskustvo kohezije, jedno iskustvo međusobne bliskosti, nas koji živimo u Hrvatskoj, bez obzira na vjeru i na naciju.”

Izvor: Tjednik Novosti
%d blogeri kao ovaj: