RADIONICA UKRAŠAVANJA USKRŠNJIH JAJA QUILLING TEHNIKOM U ORGANIZACIJI PODODBORA BOROVO

U sredu, 28. 04. 2021. uživo u Pododboru Borovo i putem zoom platforme Društva za sve zainteresovane održana je Radionica ukrašavanja uskršnjih jaja quilling tehnikom pod vodstvom Biljane Vlaketić. Na radionici je i otvorena Virtualna izložba njenih dosadašnjih radova u quilling tehnici koju možete pogledati na poveznici ispod.

Biljana Vlaketić živi u Bršadinu, malom mestu u blizini Vukovara. Vaspitačica je u DV Zlatokosa u Borovu. Svoj kreativni rad u quilling tehnici započela je pre desetak godina sasvim slučajno. Videla je slike urađene u navedneoj tehnici što je izazvalo njeno interesovanje. Na samom početku bilo je potrebno puno više vremena za izradu elemenata i samih slika. Quilling tehnika zahteva stpljenje i preciznost što Biljani svakako ne nedostaje. Do sada je imala nekoliko izložbi u svom mestu i okolini. Nakon svake izložbe poraste interes za ovu tehniku tako da je Biljana često i podrška onima koji se žele oprobati u ovoj tehnici.

Poseban izazov za Biljanu je bilo ukrašavanje jaja u quilling tehnici. Budući da je površina jaja mala i zaobljena, potrebna je dodatna preciznost da bi se pažljivo zalepili izrađeni elementi koji su uglavnom sitni. Budući da je Biljana izuzetno kreativna ideja ne manjka tako da je svako izrađeno jaje ili slika posebna priča.

Šta je quilling?

Quilling je tehnika oblikovanja papira odnosno papirnih tračica. Uvijanjem i formiranjem tračica  dobija se željeni oblik. Iako deluje kao novitet, kviling je star nekoliko vekova. Još u vreme renesanse, italijanski i francuski monasi, koristili su kviling kako bi ukrašavali knjige. Umetnost je opstala i do osamnaestog veka, kada je bila popularna među evropskim plemstvom, odnosno damama koje su imale afinitete prema ručnom radu. I do današnjih dana  postoji veliki broj ljudi koji se bave ovom veštinom. Slažući na razne načine  dobijaju se interesantni oblici, od kojih se može praviti nakit, novogodišnji ukrasi, slike, predmeti i slično …

Pribor i  alat

– Papirne trake za kviling ( mogu se i napraviti od hamera papira u boji). -Igla za kviling kroz koju se provuče traka. U nedostatku ovog alata može se koristiti igla za pletenje, čačkalica, štapići za roštilj. -lepilo za papir ili drvofix.

Postupak

Osnovni oblik u savijanju papirnih trakica je spirala. Spirala se napravi tako da se trakica namota oko čačkalice ili igle i na kraju zalepi. Od spirale se izrađuju i ostali oblici. Kada se izrađuje napimer cvet, potrebno je prvo napraviti sve elemente a zatim lepiti na papirnu podlogu, na jaje ( izduvano jaje) ili nešto drugo. Papirne trakice mogu da se kombinuju, ako se stavi zajedno dve razne boje i tako savijaju postiže se zanimljiva kombinacija.

%d blogeri kao ovaj: