RAZGOVOR O KNJIZI MILE DRAGOJEVIĆ „IDENTITETI U RATU: CIVILNE ŽRTVE U KOMPARATIVNOJ PERSPEKTIVI“

Petak, 2. aprila 2021. u 18.00

https://us02web.zoom.us/j/82730624222 Meeting ID: 827 3062 4222

Časopis „Tragovi“ u saradnji sa izdavačem „Srednja Europa“ organizuje online raspravu o knjizi „Identiteti u ratu: civilne žrtve u komparativnoj perspektivi“ autorice Mile Dragojević, profesorice politologije na University of South, Sewanee, SAD.

Knjiga je izvorno objavljena na engleskom jeziku u nakladi Cornell University Press-a 2019. godine pod naslovom Amoral Communities: Collective Crimes in Time of War. Prijevod (Dalibora Zrna) krajem 2020. objavila je nakladnička kuća Srednja Europa.

Glavno pitanje koje autorica postavlja u ovoj knjizi jest: kako je moguće da se sigurne i mirne zajednice ponekad privremeno pretvaraju u okrutno mjesto u kojem nacionalnost ili neka druga karakteristika postaje razlog za nasilje, ubijanja i diskriminaciju, te se vrednuje više od ljudskog života? Autorica analizira tri takva slučaja: Hrvatsku u ratu 1990-ih, Ugandu i Gvatemalu. Svoje zaključke temelji na brojnim intervjuima i na uvjerljivoj analizi događaja neposredno pred rat i za vrijeme rata.

Knjigu će predstaviti glavni urednik časopisa „Tragovi“ Dejan Jović, direktor izdavačke kuće „Srednja Europa“ Damir Agičić i autorica, Mila Dragojević. Nakon kraćih uvodnih izlaganja biće otvorena diskusija o knjizi i temi kojom se ona bavi. Predviđeno vrijeme događaja je sat i pol.

Za dodatne informacije: andrej.simic@snv.hr

%d blogeri kao ovaj: