RIJEKA NA PUTU STARE SLAVE – Zavidna posjećenost naučnog predavanja u Rijeci, na temu: “Pravoslavlje i Srbi u Rijeci od 1720.-1918.g.”

Dana 15.10.2015. u prostorijama SKD “Prosvjeta” Pododbora Rijeka, održano je naučno predavanje na temu “Pravoslavlje i Srbi u Rijeci od 1720.-1918.”

Uvodnu riječ dao je inicijator organizaranja naučnog predavanja,  povjerenik  SKD “Prosvjeta”  Pododbora Rijeka, Jovica Radmanović.

Povjerenik je pozdravio sve prisutne, potom predstavio rad i aktivnosti Pododbora Rijeka u proteklom periodu te je pozvao sve zainteresirane sa dobrom voljom i konkretnim idejama da se priključe aktivnostima Podobora Rijeka. Također, napomenuo je važnost očuvanja postojećih programa Pododbora Rijeka i istaknuo da je upravo ovo  naučno predavanje plod jednog od projekata koji je ponikao u Pododboru Rijeka, utemeljenog  na dokumentima iz Državnog arhiva u Rijeci i arhiva SPCO u Rijeci.

Istraženi dokumenti su sažeti  i objavljeni u 13 brojeva specijaliziranog časopisa pod nazivom “Artefakti”. Posebnu pažnju usmjerio je na dinamiku vremena u kojem živimo. Kazao je da mi kao društvo moramo osmisliti nove programe koji će širem članstvu omogućiti veću aktivnost u društvu te upoznao sve prisutne da smo kao Pododbor Rijeka među ostalim aktivnostima započeli  i sa održavanjem edukativnih radionica za djecu, u koje polažemo velike nade za budućnost  društva.

Nakon izloženog uvoda o društvenim aktivnostima dao je riječ predavačici  Dr. Ljubinki Toševa Karpowicz, koja je posjetiteljima izložila interesante informacije o Pravoslavlju i Srbima.  Naime, njeno izlaganje popraćeno je sa iznimnom znatiželjom , kojoj svjedoči  i činjenica  postavljanja brojnih pitanja nakon predavanja.

Stručni časopis “Artefakti” izdaje SKD “Prosvjeta” Pododbor Rijeka te se odnosi  na sljedeće tematske cjeline:

1) Dokumenti vezani za dobivanje dozvole i  izgradnju današnjeg zdanja pravoslavne crkve u Rijeci

2) Rasprava o privilegijama i njihovom značaju za Rijeku

3) Imovinsko stanje Riječke pravoslavne opštine

4) Demografske karakteristike riječkog pravoslavlja i Srba od 1781.-1907.

Uz ova izdanja ubrajaju se i demografski podaci o stranim državljanima pravoslavne vjeroispovijesti, Rusima,, Rumunjima, Bugarima, i dr. koji su sahranjeni ili vjenčani u Rijeci.

Događaj je posjetilo 70-ak posjetitelja. Može se reći da se tražilo i mjesto više, a interes je bio podjednak kod svih dobnih struktura. Pored predstavnika iz  Primorsko-goranske županije, predavanju su se odazvale  i naše kolege, prijatelji i suradnici iz Karlovačke i Istarske Županije, te predstavnici medija.

Prisutni:

Protojerej – stavrofor o. Mićo Kostić  paroh riječki,
Zamjenik župana PGŽ – Petar Mamula,
Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijska komora Rijeka – dr. Vidoje Vujić,
Predsjednik VSNM  PGŽ  – Jovica Radmanović,
Predsjednik VSNM za Grad Rijeku – Mile Opačić,
Uvaženi pripadnik talijanske zajednice i književnik –  Giacomo Scotti,
Predsjednik  Udruge Hrvatsko-srpsko prijateljstvo – dr. Nikola Ivaniš,
Predsjednik Zajednice Srba Rijeka – Milan Popadić.
Predsjednica koordinacije SKD “Prosvjeta ” za Gorski kotar i Kordun – Sanja Klipa
Predsjednica VSNM Grada Ogulina – Milena Dobrić
Predsjednik VSNM Grada Poreča – Slobodan Aleksić

Napomena:
Kratku reportažu možete pogledati na Kanalu RI u sklopu emisije Kvarat do 6, u utorak 27.10.2015.u 17:45.

%d blogeri kao ovaj: