Sava Centar, BG: 10. Beldocs od danas do 15. maja

Projekcijom filma “Još jednom s emocijom” Andrewa Dominika, o nastanku legendarnog albuma “Skeleton Tree” Nicka Cavea, danas u Sava Centru počinje 10. Međunarodni festival dokumentarnog filma “Beldocs”.

Lajtmotiv 10. “Beldocs”-a, prema riječima njegovog direktora Mladena Vušurovića, jeste želja da iz mraka koji nas svakodnevno okružuje izađemo uz pomoć kreativnosti, koja može da poveže ljude uprkos svemu, o čemu govori i slogan ovogodišnje manifestacije.

Naime,pod sloganom “Nije još mrak”, do 15. maja biće prikazano 89 filmova u više programskih cjelina, u prisustvu velikog broja gostiju, među kojima će biti i filozof Bernar Anry Levi.

Selektori Greg De Cuir, Marko Grba Singh, Stevan Filipović i Nataša Govedarica osmislili su bogat program festivala u okviru koga će 12 ostvarenja biti prikazano u međunarodnoj selekciji, a osam u domaćoj.

Karakteristika domaće selekcije, prema riječima Grbe Singha, jeste težnja za slobodom, a temama filmova obuhvaćena je cijela teritorija Srbije pa i šire, tako da je selekcija raznovrsna te obuhvaća sve od eksperimentalnog do klasičnog narativnog filma.

Nova selekcija od ove godine je “Feelgood Movies” s tri potprograma – “Eros&tanatos”, “Slow&ekološki” i “Priroda&društvo”.

Još jedna nova selekcija je “Beldocs special” s temom “Kreacija vs. destrukcija”, čiji je cilj da se ponudi prostor i mogućnost da se o aktualnim temama razgovara s filmskim autorima, te će tako s Bernarom Anrijem Levijem razgovarati srpski redatelj Goran Marković.

Najavljeni su i biografski dokumentarci, muzičko-plesni filmovi, retrospektiva hrvatskih filmova iz perspektive žena redatelja i retrospektiva ostvarenja Gorana Markovića i holandske dokumentaristice Alionu van der Horst, a organizatori posebno ističu “Beldocs Market” kao mjesto susreta profesionalaca.

Program će se odvijati u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u sali “Dinko Tucaković” u Muzeju Kinoteke u Kosovskoj.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: