SKD “Prosvjeta” zagrebački pododbor proslavio 8. mart – Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena – 8. mart u organizaciji SKD „Prosvjeta“ zagrebačkog pododbora, proslavljen je u prepunoj dvorani Prosvjetine biblioteke u Zagrebu. Iako je bila nedelja, na proslavu su došli pripadnici/ce svih generacija među kojima je bio i generalni sekretar SKD „Prosvjeta“ Slobodan Živković kao i gosti iz Srpskog narodnog vijeća.

Na samom početku programa, Martin Ladika član sekcije zagrebačkog pododbora SKD „Prosvjeta“ u svom duhovitom i emotivnom nastupu svima je poželio sretan Dan žena! Zatim je uz svirku na gitari otpjevao svoju originalnu kompoziciju, sentimentalnu pjesmu „Da rođen sam“ koja slavi ljubav. Publika ga je nagradila pljeskom.

„Znamo se već nekoliko godina, proslavljamo 8. mart. Milijana, Lana, Jovana i ja smo nastavile tu krasnu tradiciju prethodnih voditelja zagrebačkog pododbora. Malo smo se i uvećali, vidjet ćete sekcije. Nas četiri želimo vam sretan i borben 8. mart jer da bi bio sretan moramo se zato izboriti. Manjine dobro znaju kako to izgleda. No, mogli bismo i mi malo bolje, osvješćenije prema ženama.“, istaknula je Aneta Vladimirov, predsjednica zagrebačkog pododbora SKD „Prosvjeta“ i zamjenica predsjednika SNV-a.

Aneta Vladimirov, ujedno i voditeljica programa je zatim najavila i neplanirani, ali zato ništa manje dojmljiv nastup članice zagrebačkog pododbora Spase Babić koja je nastupila sa recitalom „Pismo majci“, Sergeja Jesenjina:

„Jesi l* živa, staričice moja?

Sin tvoj živi i pozdrav ti šalje.

Nek uvečer nad kolibom tvojom

Ona čudna svetlost sja i dalje…“

Za svoj dirljivi recital Spasa je nagrađena srdačnim pljeskom publike.

Uslijedio je zatim nastup Muške pjevačke grupe SKD „Prosvjeta“, jedne od najmlađih sekcija ujedno i najvrednije, kako je istakla voditeljica programa. A koja je u prošloj godini obišla dvadesetak mjesta u Hrvatskoj i nastupila na mnogim manifestacijama koje organiziraju naši drugi pododbori,  na kojima se može čuti narodna pjesma, sada popularna ojkača.

Muška pjevačka grupa izvela je nekoliko pjesama među kojima i „Oj Jeleno kćeri moja jedina“. Publika ih je, takođe nagradila srdačnim pljeskom.

Djevojčice Sofija i Marija pomogle su zatim voditeljici programa u izvlačenju listića tombole čiji sretni dobitnici/ce su dobili majice i kvalitetne kozmetičke proizvode.

Aneta Vladimirov, voditeljica programa posebno se zahvalila Ivanu Zidareviću na donaciji vrijednoj nekoliko hiljada kuna u kozmetičkim proizvodima SKD „Prosvjeta“ pododboru Zagreb.

Uslijedio je zatim i nastup Folklorne sekcije zagrebačkog pododbora SKD „Prosvjeta“ koja je u vrlo uigranom, živom i temperamentnom nastupu izvela plesove iz okolice Leskovca. Svojom izvedbom izazvali su oduševljenje publike koja ih je nagradila dugotrajnim, gromoglasnim pljeskom.

A, onda je voditeljica najavila ZborХор, muzičku sekciju SKD „Prosvjeta“, koja je prošle godine obilježila desetgodišnjicu koncertom u Akademiji likovnih umjetnosti. I nadalje, vrijedno rade i dobivaju konstatno pohvale.

Talentirana mješovita mlada ekipa ZborХорa, nastupila je pod sigurnom dirigentskom palicom Jovane Lukić, a izveli su pjesme „Gde si bilo jare moje“ i „Gugutke“. Skladno višeglasno pjevanje ZborХорa oduševilo je publiku koja ih je uz povike oduševljenja, nagradila gromoglasnim pljeskom.

I onda su dvije posebne i nadarene djevojke Karla i Dorotea, takođe članice ZborХорa, od kojih je jedna svirala gitaru, nježno i sentimentalno izvele „Babu Dragu“ i „Čarodelnicu“, pjevajući kompoziciju „Radišna žena“.

„Ideju na koji način da predstavimo i ove talente, otkrila sam nedavno na Kauč festivalu u Sloveniji koji jednostavno poziva mnoge mlade ljude da sa svojim muzičkim talentima nastupe u dnevnim sobama i tu se događa pedesetak koncerata. Sve je veoma volonterski iz velike ljubavi prema muzici, nema komercijalnog momenta.“, istaknula je Aneta Vladimirov.

Dorotein i Karlin muzički nastup, publika je, također  pozdravila srdačnim pljeskom.

I na kraju, voditeljica programa pozvala je i publiku da se aktivno uključi i sudjeluje u proslavi 8. Marta Međunarodnog dana žena. Tako su svi zajedno, predvođeni Martinom Ladikom na gitari, otpjevali pjesmu „O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao“, a onda i na našem jeziku.

Druženje je nastavljeno u Privrednikovom klubu u kojem se piće, ipak plaćalo jer novac ide za stipendije djeci kojoj SPD „Privrednik“ plaća školovanje ili makar dio troškova školovanja.

Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: