Slavi se Svjetski dan muzike

Svjetski dan muzike obilježava se danas, 21. juna u skladu s tradicijom koju je pokrenuo nekadašnji francuski ministar kulture Jack Lang. Prvog dana ljeta tako se u svim svjetskim metropolama organiziraju besplatni koncerti po parkovima, trgovima, ulicama, ali i u zatvorenim prostorima – slavi se muzika.

Foto: Thinkstock

Srpska prestonica će se pridružiti proslavi Svjetskog dana muzike nizom koncerata te će tako “ArtLink” u suradnji s partnerima organizirati od 16 do 20 časova muzičku promenadu po centru Beograda.

“ArtLink” mladi virtuozi će nastupati od 16 do 16.30 časova u Pionirskom parku (kod fontane), a zatim ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici od 17 do 17.30 sati.

U Studentskom parku (kod spomenika Josifu Pančiću) od 18.30 do 19.15 časova publika će slušati Dječiji hor RTS-a, a u Skadarliji (ispred Kuće Đure Jakšića) od 19 do 20 sati Miloš Čolaković trio.

Treći put u okviru projekta “Muzej akustike” biće realizovana interaktivna izložba “Svet zvuka” uz stručno vođenje, dok će u holu Kolarčeve zadužbine biti održan koncert ansambla “Sensartika” koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara).

Program na Kolarcu će se završiti nastupom ansambla “Elemental Culture Collective” (SAD) koji počinje u 21 čas u Velikoj dvorani.

Na Svjetski dan muzike biće održani i 49. Kalemegdanski sutoni u organizaciji Muzičke omladine Beograda.

“Kalemegdanski sutoni”, ranijih godina višednevni ciklus koncerata, ovoga puta su svedeni na jednodnevni događaj koji će se održati od 17 do 22 časa pod simboličnim nazivom “Za(O)tvaranje”.

Na repertoaru će se naći autorske muzičke numere, ali i hitovi rok, pop i elektronske muzike.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: