Promocija/Tribina: Srbi u Habsburškoj monarhiji od 1526. do 1918., biblioteka, Preradovićeva 18, utorak 6. juna s početkom u 18h

Ovo delo predstavlja sintezu rezultata višegodišnjeg rada autora u domaćim i stranim arhivima koja u prvoj knjizi proučava i opisuje život i politiku prečanskih Srba od sloma Ugarske u Mohačkoj bici do Blagoveštenskog sabora.

Prikazana je uloga i značaj Srba kao graničara u odbrani Habzburške monarhije, ali i njihov uspeh u ostvarivanju sloboda i prava u državi koja ih je tretirala kao neravnopravan i neistorijski narod.

Ovo delo objašnjava istorijske događaje i procese bez kojih nije moguće razumeti društvenu istoriju prečanskih Srba i njen uticaj na celokupan srpski narod.

U drugoj knjizi prikazana je politička i društvena istorija srpskog naroda u Habzburškoj monarhiji odnosno Austrougrskoj od 1861. do 1918. godine.

Ovde su sagledani najznačajniji procesi i događaji koji su uticali na pravno-politički status Srba, osnivanje i razvoj institucija od nacionalnog značaja, formiranje organizacija i ustanova političkog karaktera kao i uporna i višedecenijska nastojanja da Srbi postignu status ravnopravnog naroda u čitavoj Habzburškoj monarhiji, a prvenstveno u Hrvatskoj, Slavoniji, Dalmaciji i Bosni i Hercegovini.

Kako je profesor Radoš Ljušić napisao u svojoj recenziji, ova knjiga u dva toma predstavlja nesumnjivo kapitalno delo srpske istoriografije koje u četiri metodološki besprekorno, hronološko i problemski odvojene celine, na osnovu raspoložive arhivske građe, periodike i literature domaće i strane provenijencije objašnjava i predstavlja političku i društvenu istoriju prečanskih Srba u svim relevantnim aspektima i sastavnicama.

Više na linku: http://biblioteka.skd-prosvjeta.hr/6-6-2017-srbi-u-habsburskoj-monarhiji-od-1526-do-1918-promocijatribina/


Izvor: www.rtv.rs

%d blogeri kao ovaj: