Srbija prvi put u svetskom foto konkursu Vikimedije

film

BEOGRAD – Srbija će od 15.juna do 15.jula prvi put učestvovati u velikom svetskom foto konkursu “Wiki Loves Earth 2014” (Viki voli Zemlju), koji organizuje pokret Vikimedije.

Izvršni direktor Vikimedije Srbije Mile Kiš najavio je da nakon uspešnog organizovanja Wiki Loves Monuments (Viki voli spomenike), koji je prikupio oko milion fotografija i postavio tri Ginisova rekorda, Vikimedija širi svoje delovanje i na očuvanje prirodnih lepota kroz fotografisanje i dokumentovanje u novom projektu Wiki Loves Earth (Viki Voli Zemlju).

Prema njegovim rečima, Srbija ove godine prvi put učestvuje u projektu Vikimedije a cilj konkursa je podsticanje učesnika da obogate multimedijalnu bazu prirodnih dobara, kojih u Srbiji trenutno ima više od 450 zavedenih.

Tročlani stručni žiri odabraće 10 najboljih autorskih fotografija prirodnih dobara Srbije. Najuspešniji takmičari osvojiće vredne nagrade, a njihove fotografije biće izložene na posebnoj izložbi.

Jedan od organizatora takmičenja i dugogodišnji volonter Vikimedije Srbije Ivan Matejić ističe da u Srbiji ima dosta slika nacionalnih parkova i “poznatijih” zaštićenih područja ali za mnoga prirodna dobra, posebno spomenike prirode kao što su pojedinačna stabla, nemamo ništa.

Kancelarija Vikimedije Srbije ističe da je veza između dva takmičenja “Viki voli spomenike” i “Viki voli prirodu” u tome što oba imaju izuzetan značaj za multimedijalnu ostavu fotografija srpskih kulturnih i prirodnih dobara i što je omogućena globalna vidljivost Srbije kroz fotografije objavljene pod slobodnom licencom i sa mogućnošću daljeg korišćenja.

Izvor: Tanjug

%d blogeri kao ovaj: