„Srpski dobrovoljci iz Banata,Bačke i Baranje (1914.-1918.)“

U subotu 09. 10. 2021. u Crkvenoj sali Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, održan je 13. program, ove godine, kome je domaćin bio Pododbor Prosvjete Osijek.
U prvome dijelu programa predsjednik Pododbora Zdenko Čikara pozdravio je prisutne te najavio veliki značaj današnjeg programa.
Zatim se prisutnima obratio Generalni sekretar SKD „Prosvjete“ Slobodan Živković te istakao rad Pododbora i naglasio važnost ovakvih programa te rad na okupljanju i povećanju članstva radi očuvanja identiteta i opstanka na ovim prostorima te značaj Osijeka u istoriji Srba.
Prisutnima se obratio dr. Milan Micić, Generalni sekretar Matice srpske i pomoćnik Pokrajinskog ministra kulture Vojvodine. Govorio je o značaju Matice Srpske, njenom 200-godišnjem postojanju i radu te njenom izuzetnom značaju za Srbe na širim prostorima. U sklopu današnjeg posjeta Osijeku, pokrenuta je suradnja Matice srpske iz Novog Sada i SKD „Prosvjeta“ Zagreb te , u sklopu Društva, sa Pododborom Osijek. U ime Matice Srpske, dr. Micić je predao nekoliko knjiga te najnoviji Letopis Matice Srpske,predsjedniku Pododbora Osijek Zdenku Čikari.
Publici su se predstavile članice Muzičke sekcije Pododbora Osijek, Nataša Vukadinović sopran i Jelena Ajduković,voditeljica Muzičke sekcije, na klaviru, izvodeći pjesmu „Cveta Trešnja“.
U drugome dijelu programa slijedilo je predstavljanje knjige dr. Milana Micića „Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje (1914.-1918.). Dr.-Milan Micić je autor 41 knjige iz područja istorije, i književnosti. Autor je najveći autoritet po pitanju srpskih dobrovoljaca izvan Srbije u 1. Svjetskom ratu. Knjigu je predstavio sam autor,doktor istorije koji je u knjizi opisao put dobrovoljaca iz tadašnje Austro-ugarske monarhije,koji su se, nakon mobilizacije i odlaska,pretežno na ruski front,predali te nakon osnivanja ušli u sastav srpske dobrovoljačke divizije i aktivno učestvovali na pobjedničkoj strani u Prvom svjetskom ratu, prošavši dug put i najteže bitke te su ,uz velike gubitke, kao pobjednici dočekali povratak u svoje krajeve.
U drugome dijelu dr. Mićić je govorio o osnivanju 200 kolonističkih naselja koje su osnovali srpski dobrovoljci, pretežno u Banatu, Bačkoj i Baranji. Iz svoje druge knjige „Kolonistička naselja (1920-1941.) Banat, Bačka i Srem, pročitao je popis srpskih dobrovoljaca iz Baranje i Mađarske (tzv. Srbi optanti) koji su dobili zemlju u Baranji. Nakon zanimljivog, korisnog i sveobuhvatnog predavanja o srpskim dobrovoljcima te odgovora na niz pitanja,postavljenih od strane prisutnih,uslijedilo je posluženje.
Programu je prisustvovalo 30-ak članova i gostiju.
Predsjednik Pododbora Zdenko Čikara
%d blogeri kao ovaj: