Srpski umjetnici u belgijskom umjetničkom raju

Glo Art, jedna od najboljih umjetničkih rezidencija u Europi, ugostila je od 18. aprila do 18. maja i dva umjetnika iz Srbije – Petra Mošića i Sašu Montilja.

“Odabranim umetnicima koji imaju priliku da borave u ovoj rezidenciji u Belgiji obezbeđuje se takoreći sve što mogu da zamisle – živi modeli, skupoceni materijali za izradu umetničkih dela, mogućnost izrade radova monumentalnog karaktera”, podijelio je svoje utiske za Program za dijasporu RTS-a, Saša Montiljo.

Saša Montiljo

“Cela ideja će dobiti svoj smisao do 2019. godine kada će biti realizovana izložba kojoj će prisustvovati najvažniji svetski mediji i kada će biti napravljen odabir umetnika kojima će ova neprofitna organizacija pružiti pomoć u plasiranju na globalnoj likovnoj sceni”, dodaje Montiljo.

Do tada je ulaz medijima zabranjen i u posjete mogu dolaziti samo unaprijed najavljene ture znatiželjnih posetilaca. Kroz ovaj program je prošla nekolicina autora iz Srbije i regije, a može se reći da veći broj radova ima karakteristike figurativnog i realističnog izraza.

Ovakav koncept promoviranja umjetnosti, u skorijoj budućnosti vlasnik planira da proširi i van Belgije.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: