SRPSKOM KULTURNOM DRUŠTVU ”Prosvjeta” vraćena imovina

pro-vijest

 

Na sjednici od 10. septembra vlada premijera Zorana Milanovića donijela je odluku o darovanju nekretnine u Preradovićevoj ulici 23 u Zagrebu Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta”.

Time je praktično dovršena pravna borba “Prosvjete” za vraćanje ove nekretnine oduzete 1962. godine. U nekretninu spadaju zgrada, dvorište i vrt, ukupne površine 3.066 kvadratnih metara i nalazi se uz zgradu u Preradovićevoj 21,  koja je ranije sudski dodijeljena “Prosvjeti”.

– Odlukom o darovanju otvorile bi se nove mogućnosti i perspektive za Srbe u Hrvatskoj, rekli su u vladi uz naglasak da “‘Prosvjeta” želi tu ekonomsku korist namijeniti prvenstveno za promicanje i obrazovanje pripadnika srpske nacionalne manjine, a sve u cilju očuvanja srpskog jezika i kulture. “Riječ je o jednom gotovo dirljivom detalju uspostave historijske pravde”, kaže predsjednik “Prosvjete” Čedomir Višnjić. Te zgrade su bile imovina dobrotvorne zadruge “Srpkinja”, sagrađene i osposobljene kao srpski djevojački internat početkom 20. vijeka, a tu je i dio prostora na kojem je radila Zadružna, odnosno Srpska štamparija.

– Povratkom tih nekretnina “Prosvjeti” darovnicom vlade i ugovorom koji će potpisati Ministarstvo kulture, ustanovljena je pravda i u smislu da ugovor kao nadležno potpisuje Ministarstvo. To znači da se “Prosvjeti” priznaje status jedne od važnih kulturnih institucija u Hrvatskoj, što ona po svojim intencijama programu i historijskom nastanku 1944. zaista i jest. Prevladava osjećaj zadovoljstva, iako sa zrnom gorčine što cijela stvar traje predugo, ali znajući okolnosti naše 23-godišnje pravne borbe za povratak imovine moramo biti zadovoljni, rekao je Višnjić.

Međutim, odluka uključuje odredbu da ”Prosvjeta” treba odustati od postupka koji se vodi kod gradskih vlasti za povrat zgrade i dvorišta u Preradovićevoj 18. Ugovor o darovanju na snagu stupa tek nakon što Prosvjeta odustane od traženja spomenute imovine i nakon što se procijeni tržišna vrijednost darovanih nekretnina.

– To lošije zvuči nego što piše.”Prosvjeta” je potpisala aneks u kojem će se odreći traženja koje je postavila početkom 90-ih zajedno s ostalim srpskim institucijama na onaj dio imovine koji nije pripadao “Prosvjeti”. Spomenuta zgrada je historijska imovina Privrednika ili nekih drugih srpskih organizacija. Ukratko, mi se time odričemo nečeg što nije bilo naše. To traženje je bilo potrebno da bi se i “Privredniku” mogao vratiti dio imovine, a to smo i potpisali po ranijem sporazumu triju nacionalnih srpskih institucija – “Prosvjete”, “Privrednika” i SPC-a. “Prosvjeta” je unutar tih institucija u povratku imovina odredila traženje nekretnina u Preradovićevoj 21 i 23. Sudskim procesom nakon duge pravne bitke regularno smo uspjeli povratiti nekretnine na kućnom broju 21, a sada uspijevamo i one na broju 23. Time su ostvareni naši ciljevi iz tog internog sporazuma, kaže Višnjić i dodaje da se vodi pravna bitka za povrat imovine u Daruvaru. “To je naš najveći problem i tu bitku ne smatramo završenom”, kaže on.

Višnjić je uvjeren da će se sve potrebne radnje, od procjene koju će obaviti Državni ured za upravljanje državnom imovinom do potpisivanja ugovora uspjeti obaviti u narednih mjesec i pol dana koliko će još trajati mandat ove vlade. Kad sve bude gotovo, postavlja se pitanje što će biti u navedenim zgradama, s obzirom da kuća na broju 21 stoji prazna jer nema novca za njenu prenamjenu i obnovu, a na vraćenom broju 23 rade neki pravni subjekti.

– Teško je sada planirati. Glavnom odboru ćemo predložiti formiranje grupe koja će definirati naše strateške ciljeve u tom pogledu, što sve tu naša zajednica i društvo mogu očekivati, tako da je dosta rano govoriti o konkretnoj namjeni. Kad potpišemo ugovor s onima koji su još u tom prostoru, moramo ići u sudski proces ili u sporazum da vidimo kad i kako ćemo regulirati naše daljnje odnose, kaže Višnjić i naglašava veliku pomoć SNV-a i Kluba zastupnika SDSS-a u borbi za zgradu.

–  Ovaj ishod je rezultat dviju činjenica: da je “Prosvjeta” poslala dovoljno ozbiljna kulturna institucija da jednu ovakvu donaciju zasluži i izuzetnog zalaganja naših političkih predstavnika, prije svega Milorada Pupovca, SNV-a i ostalih srpskih institucija u gradu, rekao je.

Zadovoljstvo uspjehom ne skrivaju ni u Klubu zastupnika SDSS-a, podsjećajući da su bili u stalnom kontaktu s vlastima grada i države oko povrata nekretnina. Na sastancima su osim predstavnika vlade i DUUDI-ja prisustvovali čelni ljudi “Prosvjete” i “Privrednika”. Za povrat imovine nađen je model kroz odluku o darovanju, po uzoru na odluku o darovanju bivše zgrade HRT-a u Dežmanovom prolazu Židovskoj općini u Zagrebu, također uz uslov da odustane od potraživanja ostalih nekretnina od Hrvatske.

AUTOR: N. Jovanović

Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: