Stipendije Zadužbine Studenica za studente iz Hrvatske koji studiraju u Srbiji

Produženi su rokovi za prijavljivanje za stipendije Zadužbine Studenica srpskim studentima iz Hrvatske koji studiraju u Srbiji, navodi p-portal.net.

Zadužbina Studenica već 27 godina unazad dodjeljuje stipendije srpskim studentima koji upisuju završne godine studija na fakultetima na teritoriju Republike Srbije. Stipendije Zadužbine Studenica godišnje prima približno 40 studenata, a dodjeljuju se prevashodno studentima završne dvije godine osnovnih studija, a povremeno i studentima post-diplomskih studija.

Ove godine dodjeljeno je trideset stipendija za studije u Srbiji. Dodatnih deset stipendija biće dodjeljeno srpskim studentima u Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj i Hrvatskoj. Za ove studente raspisan je poseban konkurs koji je trajao od 13. januara do 7. februara 2020. godine, a s obzirom na to da još uvijek nisu dodjeljene sve stipendije, rok za prijavljivanje je produžen.

Iznos

Iznos stipendije je 120.000 dinara na godišnjem nivou za studente koji studiraju na teritoriju Republike Srbije. Stipendije će se isplaćivati mjesečno.

Rok

Rok za prijavljivanje za stipendije u proljećnom semestru produžen je i zainetresovani studenti iz Hrvatske mogu se prijaviti na konkurs (obrazac za prijavu).

Kriterijumi

Selekcija se vrši na osnovu ličnih dostignuća studenata koji odgovaraju strogo utvrđenim kriterijumima. Kandidat mora ispunjavati sljedeće uslove:

  • mora biti redovni student treće ili četvrte godine osnovnih studija akreditovane visokoškolske ustanove i upisan u semestar studija za koji traži stipendiju.
  • izuzetni akademski uspjesi.
  • drugi dokazi o uspjesima i dostignućima (npr. dodjeljene stipendije, nagrade s fakulteta, rezultati sopstvenog istraživanja, umjetnička djela, objave, nagrade sa osvojenih takmičenja).
  • visoki obrazovni i poslovni ciljevi.
  • volonterski rad i vanškolske aktivnosti od društvenog i nacionalnog značaja
  • motivaciono pismo u kome se navode obrazovni i poslovni ciljevi (ne duže od 300 riječi).
  • dva propratna pisma koja svjedoče o karakteru, sposobnostima, predanosti i preduzimljivom duhu studenta, očigledna potreba za novčanom pomoći.
Detaljnije informacije o proceduri prijavljivanja svi zainteresovani mogu pronaći na stranicama Zadužbine Studenica ovde.
Fondacija Studenica dodjeljuje stipendije studentima iz Srbije od svog osnivanja 1993. godine. Pored toga, Studenica je gotovo istovremeno počela i dodjelu stipendija studentima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a od 2010. godine, u partnerstvu sa Srpskim privrednim društvom ,,Privrednik” u Zagrebu, dodjeljuje i stipendije srpskim studentima u Hrvatskoj, navodi p-portal.net.
U okviru regionalnog programa stipendiranja Zadužbine Studenica donatori imaju mogućnost da usmjere svoje donacije ka određenoj zemlji: Srbiji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori ili Makedoniji. Jedna stipendija u okviru ovog programa iznosi 750 dolara po semestru, odnosno 1500 dolara godišnje.
Izvor: P-portal.net, sr.studenica.org
%d blogeri kao ovaj: