U borovskoj “Prosveti” obeležena Slava Sveti Sava

Slava SKD “Prosvjeta” Sveti Sava svake godine obeležava se u Pododboru Borovo. Uvek je svečano uz brojne goste i uzvanike sa programom u kome su glavni učesnici deca iz škole i vrtića. Recituju se i pevaju pesme o Svetom Savi. 

U prostoru borovske “Prosvete” 26. januara obeležen je Savin dan. No, ovoga puta znatno drugačije.  Epidemiološke mere ograničavaju broj učesnika u zatvorenom prostoru, tako da su na ovogodišnjem obeležavanju, učestvovali samo članovi Predsedništva. Slavski kolač i žito osvetio je borovski Protojerej stavrofor Dragan Serdar. Nakon osvećenja prikazana je prezentacija pod nazivom “Sveti Sava u stihovima” koju su pripremile Sanja Spasojević i Radmila Latas.

“Stihovi inspirisani likom i delom Svetoga Save su brojni , govore se na svakoj proslavi. No, često su imena autora nepoznata. Stoga, je cilj ove prezentacije da se ukaže na činjenicu, da se o Svetom Savi pisalo još od davnina, pa sve do današnjih dana što govori o postojanosti Svetoga Save kao večne inspiracije. Kako i kada je nastala Himna, kako su se menjali stihovi, kada je nastao notni zapis, o svemu tome govorilo se u prezentaciji”, rekla je Radmila Latas, predsjednica Pododbora Borovo.

Budući da deca i izvođači ovaj puta nisu mogli biti prisutni, u okviru prezentacije prikazani su ranije snimljeni video snimici na kojima devojčice: Jovana Spasojević, Sara Ostojić, Mia Rakazović i Milica Kovačević govore stihove.

Napravljeni su, takođe i mini spotovi dve pesme koje su prisutni mogli da čuju – “Himna Svetom Savi” i “Sveti Sava” u izvođenju Jovane Serdar i Katarine Lukić. Inače, deca su bila uključena i kroz izložbu radova koja je upriličena u prostoru borovske biblioteke. Šarene slike Svetoga Save uradila su deca iz vrtića i škole.

Iako je ovogodišnje obeležavanje Savin dana u borovskoj “Prosveti” bilo sa mnogo manje učesnika na samom obeležavanju, učesnici su, ipak bili brojni i to kroz razne aktivnosti, od izložbe dečjih radova, preko video snimanja pesama i recitovanja. Deca nisu bila prisutna fizički, ali su koristeći tehnološke mogućnosti bila prisutna, bar virtualno.

Na ovaj način, ove godine obeležen je Savin dan u borovskoj “Prosveti” sa željom da iduće obeležavanje bude sa znatno više učesnika. Svim članovima SKD “Prosvjeta” srećna Slava!

%d blogeri kao ovaj: