U čast 44. poglavara SPC

Organizacioni odbor manifestacije „Dani patrijarha Pavla“, sa sjedištem u Čačku najavio je da će se i ove godine 27. septembra na crkveni praznik Krstovdan – Vodviženje Časnog Krsta – u ovčarsko-kablarskom manastiru Blagoveštenje održati kolonija „Krst patrijarha Pavla“, prenosi portal danas.rs.

Rok za prijavu učešća na koloniji je 30. jun, dok ručno rađene krstove, čija visina ne treba da prijeđe 33 centimetra, treba poslati do 31. avgusta na adresu Turističke organizacije Čačak, sa naznakom manifestacije. Radovi koji postignu kasnije biće u konkurenciju za 2021. godinu.

Manifestacija „Dani patrijarha Pavla“ održava se u više gradova bivše Jugoslavije – Čačku i Prizrenu u Srbiji, Kućancima u Hrvatskoj, Gackom u RS i Nikšiću u Crnoj Gori.

Nastala je iz kolonije „Krst patrijarha Pavla“, koja se održava od 2016. godine. Organizatori podsećaju da je pokojni patrijarh Pavle „duhovno rođen“ u manastirima u okolini Čačka – Vujnu, Trojici i Blagoveštenju, u kome je zamonašen 1948. godine, navodi danas.rs.

Kao iskušenik u manastiru Vujan, on je izrezbario drveni krst poznat u crkvenoj javnosti kao „Vujanski krst patrijarha Pavla“, koji se čuva u riznici ovog manastira, što je pokrenulo i ideju o osnivanju ove kolonije.

Svi radovi se trajno čuvaju sa podacima o djelu i autorima. Autor najboljeg krsta dobija novčanu nagradu i plaketu. Pokrovitelj svih aktivnosti u okviru manifestacije „Dani patrijarha Pavla“, pa i ove kolonije je grad Čačak.

Patrijarh Pavle preminuo je prije deset i po godina, a u svom rodnom kraju u Slavoniji ima status lokalnog svetitelja. Povodom 10. godišnjice njegove smrti sredinom novembra 2019. u njegovom rodnom mjestu Kućancima osveštana je obnovljena crkva sveti apostola Petra i Pavla u kojoj je 44. poglavar SPC bio kršten.

Ovaj hram iz 1928. tokom rata u Hrvatskoj 1991. bio je miniran i razrušen. U Eparhiji slavonskoj kažu da je započelo uređenje patrijarhovog imanja u Kućancima i najavljuju radove na uređenju budućeg muzej patrijarha Pavla, prenosi portal danas.rs.

 

Izvor: Portal danas.rs
Foto: Arhivska fotografija EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ
%d blogeri kao ovaj: