U nedelju dodjela Zlatne palme u Cannesu

U Cannesu će u nedelju biti dodjeljena Zlatna palma 70. Međunarodnog filmskog festival za koju se takmiči 19 filmova, a nagrada će ove godine imati dijamante u znak obilježavanja jubileja manifestacije.
Foto: Tanjug/Thibault Camus

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je talijanska glumica Claudia Cardinale​, dok je domaćica ceremonije, takođe talijanska glumica, Monica Bellucci.

Festival, koji je počeo 17. maja projekcijom novog filma redatelja Arnauda Desplechina “Les Fantomes d’Ismael” (Duhovi Ismaila), završava se u nedelju uveče ceremonijom tokom koje će predsjednik žirija, španjolski redatelj Pedro Almodovar, proglasiti najbolji film i uručiti Zlatnu palmu.

Među redateljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Michael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film “Bijela traka” i 2012. za “Ljubav”. Ove godine​ je predstavio djelo “Happy End”​ (Sretan kraj)​.

Osim Zlatne palme za najbolji film, dodjeljuj​u ​se nagrade za najboljeg glumca i glumicu​, kao i nagrada u sekciji “Izvjestan pogled”.

​Tradicija je, također da se na Canskom festivalu dodjeli i Fripesci, nagrada međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije.

N​a ovogodišnjem Festivalu prikazano je oko 50 filmova, a među njima je bilo i nekoliko filmova iz Srbije.

Na Festivalu je minutom šutnje odana počast žrtvama nedavnog napada u Manchesteru.

Sigurnost ​je​​​ pojačana na Festivalu posebno poslije terorističkog napada u obližnjoj Nici, gdje je 14. jula 2016. poginulo 86 osoba.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: