U „PROSVJETI“ SE KONAČNO MORA STVORITI NORMALNA ATMOSFERA

Svetosavskom akademijom, u subotu 27. januara, u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” obilježilo je svoju krsnu slavu. „I ove godine proslavljamo Savindan, koji u Zagrebu i cijeloj županiji ima dugu tradiciju. Sveti Sava i njegovo djelo daju nadu da možemo prebroditi sve probleme pred nama. Treba da nađemo puteve za još predanije ostvarivanje ‘Prosvjetinih’ ciljeva, ponajprije jačanjem kulturnih, obrazovnih i istraživačkih aktivnosti te uz pomoć širenja amaterskog bavljenja našom bogatom kulturom i tradicijom“, kazao je predsjednik Društva Mile Radović, podsjetivši da se i ovom prigodom valja prisjetiti svih onih koji su pridonijeli i očuvanju srpskog identiteta i razvoju „Prosvjete“, kao i zahvaliti Savjetu za nacionalne manjine, Gradu Zagrebu i ambasadi Srbije u Hrvatskoj, kao i konstantnoj duhovnoj potpori SPC-a.

Igor Jovičić, predstavnik Ministarstva kulture Srbije, istaknuo je da njegova zemlja prati i štiti kulturni identitet najveće hrvatske nacionalne manjine, a Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a, podsjetio je da su danas ključne srpske institucije u Hrvatskoj osnivane i u Drugome svjetskom ratu, među njima i SKD „Prosvjeta“, utemeljena davne 1944. godine, u Glini, što cijeloj zajednici nameće obavezu da se spomen-ploča ponovno postavi na zgradu u kojoj se to zbilo. Napomenuo je da je Društvo svoje djelovanje obnovilo 1993. godine, no da posljednjih godina ono iz niza razloga stagnira. „Valja raditi na unapređenju kulturnog amaterizma i na pitanju obrazovanja, tako što će se ojačati i kapaciteti i suradnja sa drugim srpskim organizacijama. Svi zajedno trebamo raditi na poboljšanju našeg položaja u Hrvatskoj, a u ‘Prosvjeti’ se mora stvoriti normalna atmosfera, čemu će svakako pripomoći povrat njezine imovine te važnost i značenje budućega srpskoga kulturno-prosvjetnog centra u Zagrebu“, rekao je Pupovac.

Na obilježavanju su učestvovali Hor RTS-a, pod upravom maestra Bojana Suđića i Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara. Nagrade SKD-a zaslužnima uručili su Mile Radović, Siniša Tatalović i Duško Ljuština, a ove su godine tim priznanjem nagrađeni animator i ilustrator Nedeljko Dragić, u čije je ime nagradu preuzela Mira Šuvar dugogodišnji aktivist iz Gorskog kotara koji je izniman doprinos dao i u sad već višedesetljetnoj organizaciji „Prosvjetinih“ ljetnih škola Novica Vučinić.

Godišnju nagradu “Desanka Đorđević” za doprinos amaterizmu SKD “Prosvjeta” dobio je Dalibor Milovančević, umjetnički rukovodilac Ansambla narodnih igara, inače član nacionalnog Ansambla narodnih igara i pjesama Srbije “Kolo”, angažiran u radu s centralnim “Prosvjetinim” ansamblom u Vukovaru od 2003. godine .

Nakon dodjele nagrada, brojnoj su se publici predstavili Milovančevićevi plesači i plesačice, a potom, pod ravnanjem svog dirigenta Bojana Suđića, i Hor RTS-a sa skladbama Stevana Stojanovića Mokranjca i drugim vrijednim ostvarenjima srpske glazbe i tradicije, uz ostalo i sjajnom interpretacijom„Tamo daleko“.

Godišnju nagradu “Sava Mrkalj” za izuzetan doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj, koja se dodjeljuje od 2007. godine dobio je Nedeljko Dragić, jedan od najpoznatijih autora čuvene Zagrebačke škole crtanog filma, ujedno i karikaturist, ilustrator i animator. Njegov film “Tup tup” uvršten je među 10 najboljih animiranih filmova svih vremena.

%d blogeri kao ovaj: