U sklopu Dana srpske kulture održava se izložba “Boja Vukovara”

Otvorenje izložbe 01. 07. 2021. u 19 sati

Izložba će biti otvorena do 11. 07. 2021. radnim danom od 17-20 sati, subotom i nedjeljom od 10-12 sati

SKD Prosvjeta, Preradovićeva 21, Zagreb

Autor izložbe: Milenko Živković

Likovna kolonija “Boja Vukovara” održava se povodom proslave “Dana kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“. Izložba slikara vukovarske kolonije Boja Vukovara okuplja radove dvadesetak autora iz Osijeka, Vukovara, Darde, Negoslavaca, Vrbasa, Tenje, Tuzle, Slatine, Suhopolja i Bačke Palanke. SKD Prosvjeta i Pododbor SKD Prosvjeta Vukovar organiziraju retrospektivnu izložbu Boja Vukovara. Izbor radova iz 2020. i 2019. godine pripremio je autor izložbe Milenko Živković koji će o iskustvu rada u likovnoj koloniji govoriti na otvorenju izložbe. U programu sudjeluju po zamisli autora izložbe recitatori, članovi Vukovarskog pododbora Milica Šarčević i Uroš Antić.

 „Od samog početka likovnih susreta koji smo započeli davne 1995. godine oduvek je skup slikara donosio radosti okupljanja i druženja.U njemu su učestvovali svi kapaciteti sa kojima smo raspolagali. Sa nama su rado bili pesnici, recitatori,karikaturisti brojni muzičari. Jedna od njih, Živka Komlenac napisala je i predivnu pesmu „Dobrodošlica Vukovara“  čiji jedan deo i objavljujemo.

Likovna kolonija Boja Vukovara se održava povodom proslave“ Dana kulture Srba Istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema“. Ovi susreti slikara, domaćina i grada uvek donesu veliki broj umetničkih dela i veliku količinu pozitivne energije. Jedan deo toga blaga sa sobom ponesu gosti a veći deo ostane nama, organizatorima Sabora.

Šta je draž likovnih kolonija? 

Domaćin kolonije daje slikarsku slobodu izbora teme, tehnike a slikar se potrudi da stvori lep umetnički sadržaj na koji može biti ponosan. Ponekad to ide a ponekad svi ćutimo, žao nam slikara.Neizvesnost  započete borbe prekidaju kolege koje od srca, savetom pa i kistom pomažu da slika odene svoje odelo.

Vukovarski pododbor ima pravo bogatsvo umetničkih slika koje su kod nas nastajale i koje čuvamo u skromnim uslovima ali stalno činimo dodatne napore da pronađemo optimalno rešenje novog prostora-galerije, kako bi ispoštovali našu obavezu datu slikarima da ćemo čuvati i izlagati njihovu decu.

U dogovoru sa rukovodstvom SKD Prosvjeta organizujemo retrospektivu jednog dela izabranih slika sa kolonija Boja Vukovara, 2019 i 2020 godine.

Slikama dominira apstrakcija koja ima svoje poruke i traži dodatno vreme ali vam pruža i veće zadovoljstvo vodeći vas u vlastite snove koje sami nikad ne biste dosanjali. Kod Miroslava Odavića osećamo neslućenu radost života a Ivica Bačak nas podseća na lepotu rađanja novoga dana. Ivona Matoušek u kompozicijama morskih mena voli život i govori kako je svaki dan u životu jedinstven i neponovlji. Ponavljati treba samo dobra dela. Ljiljana Babić je pronašla sreću u apstraktnoj figuraciju i hvala joj na tome što  je svoje slikarastvo vratila na crtež. U pejzažu su pokazali svoje slikarsko umeće: Enisa Pilavdžić, Gordana Čurig, Ivan Tomić, Nevenko Letić, Đorđe Stanisavljević. Ekspresija Dunava, Stjepana Juriše  vodi nas unutar sveta-prirode koja  nas posmatra. Koloristički pejzaž Davora Rose, zanatski savršen u kontrastu nestvarnih boja vodi nas u drugi svet bez obaveze da nas iz njega i vrati. Dragan Simić Beli  kao i Davor vodi nas u svoj „svet“, samo njegov je Plavi a naš je običan. Ljiljana Nedeljkov slika cveće pokretima  kista i špahle te motiv  čini življim nego što je i u prirodi. To oku godi ali se i ne buni. I oko ume da voli.

Miroslav Pavlović nas je iznenadio sjajnom figuracijom lika konja urađen špahlom dok smo na njegovo ikonopisanje već odavno navikli. Jelena Lazić ne mora ništa da objašnjava, sve govori njena slika. Slobodan Stojković zna kako da napravi dobru sliku i to je sa Grčkim Manastirom i potvrdio. Svetlana Miladić slikarica naive, odvela nas je u svoj zavičaj a Milan Šola nas je svojom slikom podsetio na nesrećnu svakodnevnicu savremenog čoveka. 

Slike koje izlažemo pripadaju različitim slikarima, različitim tehnikama i pripadaju različitim slikarskim pravcima. Sve je različito i sve je lepo što smo i hteli od samog početka.“

Pogovor: Milenko Živković

Izložba se odžava uz finacijsku potporu Savjeta za nacionalne manjine

%d blogeri kao ovaj: