U Slavonskom Brodu osnovan pododbor SKD “Prosvjeta”

Novi pododbor SKD “Prosvjeta” osnovan je 29. juna u Slavonskom Brodu, rodnom gradu jednog od najznačajnijih srpskih pjesnika Branka Radičevića. Uz Đuru Daničića on je bio najodaniji sljedbenik Vukove reforme pravopisa srpskog jezika i uvođenja narodnog jezika u književnost.  Branko Radičević je rođen  28. marta 1824. godine u porodici Todora i Ruže Radičević. Najpoznatije Radičevićevo djelo je pjesma Đački rastanak, u kojoj je opjevao Frušku goru,  đačke igre i nestašluke. Elegija “Kad mlidijah (razmišljah) umrijeti”, objavljena nakon Radičevićeve smrti, jedna od najljepših elegija u srpskoj književnosti, u kojoj je pjesnik predosjetio blisku smrt. Branko Radičević je preminuo 1. jula 1853. godine u bečkoj bolnici na rukama Vukove kćeri Ane.  Postuhmno njegovu zadnju zbirku pjesma je objavio njegov otac 1862. godine, a 1883. njegovi posmrtni ostaci su preneseni iz Beča u Stražilovo.

Na osnivačkoj skupštini kojom je predsjedavao generalni sekretar SKD “Prosvjeta” Slobodan Živković, prisustvovalo je dvadeset članova Pododbora od trideset Brođana koji su pristupili Društvu i jednoglasno izabrali rukovodstvo pododbora Slavonski Brod. Za predsjednika je izabran Zoran Ratković, za njegovog zamjenika Ratko Gatarević, a za sekretara Branko Vasilić. U predsjedništvo su izabrani još i Slobodan Stokić i Nebojša Prodić.

Novo rukovodstvo podoobora Slavonski Brod, planira u narednom periodu osnažiti i omasoviti članstvo Pododbora, prvenstveno mlađim ljudima, ali i većim brojem istaknutih pripadnika srpske zajednice u Slavonskom Brodu. Svoje aktivnosti na realiziranju kulturnih programa usmjeriti će na očuvanje identiteta, tradicije i običaja Srba iz ovog dijela Slavonije. A tu su onda i  istraživanja istorijske građe i publiciranje rezultata istraživanja o Srbima u Slavonskom Brodu i njihovom doprinosu razvoju grada.

Podršku novoosnovanom Pododboru svojim prisustvom su pružili Dušan Nogić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Brodsko-posavske županije i Siniša Martinović, zamjenik načelnika Općine Okučani.

 

%d blogeri kao ovaj: