U ZVO snimljene i lekcije iz likovnog i razredne nastave

Nastavljeno je snimanje lekcija u Zajedničkom veću opština za decu koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku po modelima A, B i C, navodi portal srbi.hr.

Nakon što su u prethodnom periodu snimane lekcije iz srpskog jezika i veronauke, 11. maja je snimljen ostatak lekcija srpskog jezika po modelu A, a dodatno su snimljene i lekcije iz razredne nastave po istom modelu kao i likovne kulture.

Svi do sada snimljeni sadržaji odobreni su od strane Ministarstva obrazovanja i nalaze se na internet platformi ovog ministarstva koje se redovno ažurira, a dostupni su i na platformi Jutjub.

Lekcije iz razredne nastave snimale su učiteljice iz OŠ „Dragutin Tadijanović“ iz Vukovara Milica Lazić i Ljiljana Stević.

“Pripremila sam za ovaj čas jednu priču i fokusirala sam se na narodnu knjižvenost kako bi negovali našu tradiciju i korene. Kroz tu priču sam decu htela da poučim nekim životnim vrednostima kao što su dobrota i poštenje. Imala sam u početku strah kako će to sve izgledati, ali na kraju sam zadovoljna kako je ispalo i mogu da kažem da je bilo prilično zanimljivo”, kaže učiteljica prvog razreda ove vukovarske osnovne škole Ljiljana Stević, prenosi portal srbi.hr.

Prve časove prilagođene nastavi na daljinu iz likovne kulture za model C, a na srpskom jeziku i pismu, pripremila je i snimila Dajana Prekodravac iz OŠ „Jagodnjak“.

“Gledala sam da tema lekcije bude nešto u vezi sa nacionalnom umetnošću, pa sam se odlučila za upoznavanje sa prvom srpskom slikarkom Katarinom Ivanović pošto se o njoj, kao i uopšte o ženama u umetnosti, jako malo govori. Drugi čas se tiče ikonopisa, što je nešto što je zaista autentično i potrebno da deca znaju”,  govori Dajana Prekodravac.

Učitelji ispred kamera

Stajanje ispred kamere i snimanje video lekcija novo je iskustvo za prosvetne radnike koji smatraju da ništa ne može zameniti direktni nastavni proces, ali je učenje na daljinu u trenutnoj situaciji najidealnije rešenje.

“Čas uživo je u dobroj meri improvizacija. Uvek znam o čemu ću da govorim, ali se desi neka situacija koja diktira čas. Deca mogu da budu drugačijeg raspoloženja ili različiti vremenski uslovi mogu da dovedu do drugačijeg toka predavanja, a malo je teško pričati ovako kad nema nikoga ispred tebe”, kaže Dajana Prekodravac, a sa njom se slaže i vukovarska učiteljica.

Učiteljice iz OŠ „Dragutin Tadijanović“ iz Vukovara Ljiljana Stević i Milica Lazić.

“Najlakše je raditi kada smo u našem razredu sa decom. Tada vidimo i po njihovim licima kako radimo i da li je to dobro i zanimljivo. Za sada imam dobra iskustva sa radom na daljinu, a posebno mi je drago što i mi na našem srpskom jeziku možemo našim učenicima da pružimo ovakav vid obrazovanja. Znam da će ove lekcije gledati i učenici iz drugih krajeva Hrvatske zbog toga će mi biti posebno drago da i oni mogu da čuju neku živu reč našeg srpskog jezika”,  ističe Ljiljana Stević.

Materijale će koristiti i letnje škole srpskog jezika

Paralelno sa snimanjem u Vukovaru, časovi za manjinski model C snimaju se i u pravoslavnoj gimnaziji u Zagrebu, a biće snimljeno još dvadesetak časova u narednom periodu. Celokupan proces odvija se u saradnji Zajedničkog veća opština, Srpskog narodnog veća, saborskih zastupnika srpske zajednice i viših savetnica za srpski jezik Jadrankom Radošević Natalijom Koprenicom.

Srpski jezik: Ježeva kućica (Snežana Šević)

Svi snimljeni sadržaji biće korisni i u nekim narednim vremenima, smatra saborska zastupnica iz redova pripadnika srpskog naroda Dragana Jeckov (SDSS).

“Ono što je jednako važno je da će tokom godine i narednog perioda, naravno u zavisnosti od epidemiološke situacije, svi ti sadržaji moći višestruko da se koriste. To se odnosi i na letnje škole koje organizujemo i na koje kao nacionalna manjina imamo pravo”, kaže za portal srbi.hr Dragana Jeckov.

Izvor: Portal srbi.hr
%d blogeri kao ovaj: