U ZVO Vukovar se od juče snimaju časovi srpskog jezika

Školske časove iz predmeta srpski jezik namenjeni za program „Škole za život“ snimila je juče Televizijska produkcija Zajedničkog veća opština Vukovar. Nakon odobrenja nadležnih institucija ovaj školski sadržaj biće objavljen na onlajn platformi za nacionalne manjine i Jutjub kanalu Ministarstva nauke i obrazovanja, navodi portal srbi.hr.

Snimanje prvih školskih časova srpskog jezika koji će u okviru „Škole za život“ biti postavljeni na obrazovnoj onlajn platformi za nacionalne manjine počelo je 21. aprila. Nakon pet nedelja, nastave na daljinu koja je usled pandemije virusa Korona pokrenuta kao alternativa klasičnoj školskoj nastavi, predstavnici srpske zajednice organizovali su snimanje obrazovnog materijala, odnosno  školskih časova srpskog jezika i književnosti, a prema nastavnom planu i programu za sve one koji nastavu pohađaju po modelima „A“ i „C“.

Prvih osam časova iz predmeta srpski jezik snimljeni su tako da pre svega prate nastavni plan i program, ali posebno se pazilo da ne opterete učenike kojima je kao i profesorima obrazovanje na daljinu novina i izazov.

– Moram da pohvalim moje kolege, mi iz razredne nastave poznati smo kao kreativci zato što smo bazirani na razna područja i umetnosti i nauke. Nastojimo na razne načine, raznim modelima i metodama približiti svo to znanje učenicima. Za sve nas ovo predstavlja jednu veliku novinu i izazov, našli smo se u jednom trenutku odvojeni od onih kojima smo posvetili svoj rad, a to su naši učenici. Veoma je teško uspostaviti interakciju sa đacima, međutim trudimo se na različite načine, osnivamo virtuelne zbornice, preko njih se dogovaramo, razmenjujemo naše ideje, iskustva i materijale. Pojedini učitelji osnivaju i razredne stranice da bi na taj način konkretno neke sadržaje prezentovali svojim đacima.

Svi radimo prema novom kurikulumu i ne obrađujemo svi nastavne jedinice jednako, pa su tako mnoge emisije koje su prikazane na HRT-u  pojedini naši učenici već su obradili, a drugi tek obrađuju i učitelj onda mora da se snalazi na različite načine. Ovim emisijama nastojimo da izvučemo samo one sadržaje i ključne podatke koji su najvažniji, da previše ne opterećujemo učenike. Sadržaji moraju da prate kurikulum kako bi se svi nastavni sadržaji mogli ostvariti odnosno da bi plan i program bio realizovan – rekla je učiteljica Snežana Šević, prenosi portal srbi.hr.

Tehničku i kadrovsku podršku pružila je Televizijska produkcija Zajedničkog veća opština što će doprineti kvalitetnijem pohađanju nastave i lakšem savladavanju školskog gradiva i tako obezbediti jednake uslove obrazovanja na daljinu i za učenike koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu.

– Čim se javila inicijativa saborskih zastupnika SDSS-a da se snimi određeni broj časova za učenike pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj to smo i prihvatili. Budući da ZVO ima svoju produkciju i da raspolaže svim kadrovskim i tehničkim mogućnostima, možemo ovo da realizujemo na kvalitetan način i pre svega pomognemo učenicima i roditeljima koji nastavu slušaju na srpskom jeziku i pismu. Dogovorili smo sa određenim brojem profesora srpskog jezika i književnosti sa istoka Hrvatske da snimimo časove na teme koje su kurikulumom srpskog jezika i književnosti obuhvaćene u redovnoj nastavi.

Želimo da našim učenicima omogućimo da ostvare potrebnu interakciju između profesora i nastavnika, budući da postojeći oblici nastave kroz virtuelne učionice ne omogućavaju ovakvu komunikaciju, odnosno vizuelnost između nastavnika i učenika. Mislim da je ovo dobar iskorak napred u pomoći učenicima u savladavanju gradiva. Sigurno je da ovo neće biti poslednji korak Zajedničkog veća opština, dakle ovo je samo početak i sada planiramo da snimimo osam časova, a nakon toga planiramo snimanje još lekcija iz predmeta srpski jezik i književnost – najavljuje predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Jeremić ističe da je bitna vizuelizacija u odnosu profesora i učenika, te da je ovo mnogo efektivniji i efikasniji način prezentacije gradiva.

Prve časove odnosno nastavne lekcije osmislile su i pripremile profesorke srpskog jezika Ljiljana Bajac-NikolićSnežana Šević i Milica Šarčević.

– Već duže vreme nastava se ne odvija u učionicama nego onlajn i putem televizije. Odlučili smo i mi da snimimo nekoliko časova kao svoj prilog „Školi za život“. Danas 21. aprila će profesorka doktor Snežana Šević održati čas „Ježeva kućica“, namenjen za drugi razred osnovne škole, a Milica Šarčević profesor srpskog jezika i književnosti održaće nekoliko časova o srpskom jeziku za peti, šesti i sedmi razred.

Istovremeno profesorka srpskog jezika u Gimnaziji Ljiljana Bajac je do sada snimila pet časova i postavila ih je na Jutjub, tako da su časovi dostupni učenicima. Ovo je prvi set, a potrudićemo se da u danima koji slede još neki od profesora srpskog jezika i iz veronauke, takođe snime još nekoliko časova kao doprinos ovakvom načinu i vidu obrazovanja – izjavila je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Ove nedelje u okviru „Škole za život“ započelo je i ocenjivanje učenika, a kako je i kraj školske godine blizu politički predstavnici Srba ulažu velike napore da snimljeni nastavni materijal bude što pre dostupan učenicima, kako na obrazovnoj onlajn platformi za nacionalne manjine, tako i na nacionalnoj televiziji. To je, kako je za portal srbi.hr potvrdila Dragana Jeckov predmet razgovora zastupnika SDSS-a i Ministarstva nauke i obrazovanja i ZVO-a.

– Ovo su prvi časovi koji su snimljeni i ja posebno izražavam zadovoljstvo što to rade profesori i nastavnici ovde na istoku Hrvatske gde se odvija nastava po modelu „A“. Ovi časovi koji danas i u budućnosti budu snimljeni biće prosleđeni prvo u Agenciju za nauku i obrazovanje, a nakon odobrenja idu na platformu za nacionalne manjine u Ministarstvu obrazovanja Republike Hrvatske i na Jutjub kanale – rekla je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, prenosi portal srbi.hr.

Izvor: Portal srbi.hr
%d blogeri kao ovaj: