Udžbenici za srpske učenike napokon spremni i uskoro u rukama đaka

„Prosvjeta“ je školama dostavila udžbenike za osnovnoškolce koji se obrazuju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. 

Drugo polugodište počelo je u ponedjeljak 18. januara, svi učenici od 1. do 5. razreda krenuli su u svoje škole, a oni stariji nastavu pohađaju putem interneta.

Dobra vest stiže za đake koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu – svi udžbenici i radne sveske su odobreni, a veliki deo je i odštampan, te će u narednih desetak dana biti u potpunosti isporučeni školama, prenosi portal srbi.hr.

Direktor izdavačkog preduzeća „Prosvjeta“ Mirko Marković posetio je prvog dana novog polugodišta Zajedničko veće opština, te isti dan osnovnim školama dostavio deo naslova koji su prema novom kurikulumu uspešno prevedeni i odštampani.

“Dali smo si truda da što više udžbenika bude spremno početkom drugog polugodišta. Sve radne sveske koje je finansiralo Zajedničko veće opština, već su dostavljene školama. Izdali smo informatiku od 1. do 4. razreda, sve predmete u 2, 3, 6 i 7. razredu i deo naslova za 8. razred. Verujem da će dogodine biti puno bolja situacija, jer ostaju samo 4. i 8. razred”, objašnjava Marković ne krijući činjenicu da je bilo kašnjenja i problema u celokupnom procesu prevođenja udžbenika za srpske učenike, piše portal srbi.hr.

” Naša je zajednica najbrojnija i ovo je bio veliki posao gde smo naravno nailazili na razne poteškoće, što je ove godine otežao i koronavirus i potres koji se oseća u Zagrebu. Sa otkupom autorskih prava ove je godine prvi put “Prosvjeta” bila organizator celog posla. Narednih desetak dana svi naslovi će biti učenicima u rukama i veseli me što su škole već pozvale učenike da preuzmu svoje udžbenike, a što će im olakšati učenje i rad u drugom polugodištu. Sledeću školsku godinu očekuje nas mnogo manje posla, ostali su samo 8. razred mada su fizika, hemija i biologija već prevedeni. Krenuli smo koracima da i srpski jezik bude usklađen sa kurikularnom reformom. Ove smo godine radili i 12 udžbenika za pravoslavnu veronauku za osnovnu školu i 17 udžbenika srpskog jezika za učenike po modelu „C“. Uz pomoć Republike Srbije uz geografske karte i didaktičku opremu ove ćemo udžbenike dopremiti u škole po celoj Hrvatskoj gde ima nastave po modelu „C“. Zahvaljujemo se Zajedničkom veću opština na finansijskoj podršci i roditeljima učenika”, ističe direktor IP „Prosvjeta“ Mirko Marković.

ZVO finansira radne sveske

Zajedničko veće opština od samog je početka bilo uključeno u proces prevođenja udžbenika, ali je i u iznosu od 360. 000 hiljada kuna finansiralo radne sveske za sve učenike do 5. razreda osnovnih škola na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije i do 8. razreda u Mirkovcima, Tenji i svim vukovarskim školama.

“Odbor za obrazovanje bio je logistička podrška Prosvjete, ovde smo na početku celog procesa sazvali predmetne nastavnike i učitelje koji su izvršili odabir udžbenika nakon čega je Prosvjeta iste podelila prevodiocima, lektorima i korektorima. Bili smo tu da pružimo podršku, da pozovemo nastavnike da ih motivišemo za rad. Naravno, finansijska podrška Zajedničkog veća je bila velika, te su obezbeđene sve radne sveske za naše učenike. Veseli nas ovakva saradnja i da kao zajednica možemo da odradimo ovaj posao za naše učenike, jer su nam škole po modelu „A“ prioritet “, ističe predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović, prenosi srbi.hr.

Kada je reč o udžbenicima za srpski jezik i pismo očekuje se još rad na usklađivanju sa novim kurikulumom, mada su za učenike koji nastavu pohađaju po modelu „C“ oni već spremni.

“Udžbenici iz srpskog jezika za osnovne škole, svih 17 naslova po modelu „C“ trebalo bi do proleća da budu završeni, a za sledeću godinu krenuli smo sa pripremom za izradu udžbenika po modelu „A“, odnosno novih 17 naslova za osnovne škole. Za srednje škole udžbenici su štampani 2016. godine i potrebno je da se samo dopuni sadržaj po novom kurikulumu”, objašnjava Stojanović.

Nažalost prošlo je jedno celo polugodište koje je srpskim učenicima pored virusa Korona otežala i situacija sa nedostatkom osnovnog nastavnog materijala.

Zanimljivo je da su svi ovi udžbenici koje je trebalo pripremiti prema novom kurikulumu već odobreni, stoga ih je bilo potrebno samo prevesti, ali zakon ovo nije razlikovao pa su ZVO i “Prosvjeta” bili primorani da prođu ponovo ceo postupak odobravanja kao da je reč o potpuno novim udžbenicima, piše srbi.hr.

Za 1.500 učenika u osnovnim školama na području dve istočne županije drugo polugodište trebalo bi, barem kada su u pitanju udžbenici, biti normalnije.

Izvor: Srbi.hr
%d blogeri kao ovaj: