“Uho, grlo, nož” Vedrane Rudan ponovo pred čitaocima u Beogradu

Prvim romanom “Uho, grlo, nož” željela sam, između ostalog da pokažem da su Srbi u Hrvatskoj, također ljudi, rekla je hrvatska književnica Vedrana Rudan na tribini upriličenoj povodom ponovnog objavljivanja njenog prvog romana “Uho, grlo, nož” u knjižari “Delfi” u beogradskom SKC-u.
Vedrana Rudan na tribini

Petnaest godina nakon prvog izdanja, izdavačka kuća “Laguna” ponovo donosi pred čitaoce prvi roman Vedrane Rudan “Uho, grlo, nož”, kojim je otpočela svoju  karijeru kao književnica.

Objavljen istovremeno u Hrvatskoj i Srbiji, prvi roman Vedrane Rudan na spektakularan način predstavio je književnoj publici ovu izuzetno popularnu književnicu.

Knjiga koja udara direktno u glavu snagom i brzinom pank-rok pjesme postala je instant-bestseler u regiji, a jedinstven književni glas Vedrane Rudan nešto je po čemu je sve do danas poznata, voljena i čitana, premda i prečesto osporavana.

Sada već slavna književnica, otkrila je zašto i kako je postala književnica.

“Prije petnaest godina sam željela da postanem novinarka, ali baš u svakoj redakciji u Hrvatskoj nikako nisu mogli da shvate da govorim kako su i Srbi ljudi. To mi nikako nisu opraštali. Onda sam se našla u ćorsokaku jer sam shvatila koliko mi pisanje znači i da mi nije utjeha to što imam muža, mačka i djecu. Htjela sam da pišem, ali nisam imala za koga sve dok jednog dana nisam kazala svom mužu da ću napisati knjigu samo za sebe”, rekla je kroz smijeh Vedrana Rudan.

Poznata književnica je potpuno razveselila okupljene u knjižari “Delfi” kada je rekla kako joj je muž kazao: “Bolje da pišeš knjige, nego da kupuješ cipele.”


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: