Uskrs u Zagrebu: Stvoreni smo za ljubav i mir

‘Moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumijemo i podržimo napore i programe nadležih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koji ulažu napore kako bi nas zaštitili od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je za našu opštu korist moramo prihvatiti i podržati’, stoji u Vaskršnjoj poslanici SPC-a koja je pročitana na liturgiji u Zagrebu, navodi portalnovosti.com.

“Hajde da ponovo mutiramo, od neljudi u ljude, od nebraće u braću, hajdemo obrnutim putem da mutiramo opet u čoveka, u dostojanstvo za koje nas je Bog stvorio. Nazovimo braćom i one koji ne misle dobro o nama, pa čak i one koji nas mrze, ali pre svega oprostimo jedni drugima. Naše srce je šire od nebesa i zato radosno svi izgovaramo Hristos vaskrse – Vaistinu vaskrse!’, poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić na uskršnjoj liturgiji u Zagrebu.

Proslava Uskrsa, najradosnijeg kršćanskog praznika, ove je godine širom svijeta održana u uvjetima koje je nametnula globalna pandemija koronavirusa. Prvi put bez prisustva vjernika i monaštva, samo u krugu sveštenstva, održana je sveta arhijerejska liturgije u kapelici Svetog Save pri Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji ‘Kantakuzina Katarina Branković’ u Zagrebu. Liturgiju je predvodio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić zajedno sa arhijerejskim namjesnikom stavroforom Duškom Spasojevićem i đakonom Zoranom Radićem.

Liturgija je održana na lokaciji na Svetom duhu zato što je crkva Svetoga Preobraženja Gospodnjeg na Preradovićevom trgu pretpjela velika oštećenja uslijed potresa u Zagrebu.

Obraćajući se vjernicima putem direktnog prenosa na Hrvatskoj radioteleviziji, Porifije je govorio o besmislu ratova te je uputio poruke mira, ljubavi, bratstva među ljudima i slavljenja života.

“Hristos je pobedio smrt, pobedio je našeg najvećeg neprijatelja. Danas je naš život dobio smisao, danas znamo da nismo stvoreni za smrt nego za život. Znamo da nismo stvoreni za mržnju, nego za ljubav, znamo da nismo stvoreni za samoću, nego za zajednicu i prožimanje, za gledanje lica jedan drugome, za dodir. Mi danas znamo da nismo stvoreni za rat nego za mir, smrt je besmisao, smrt je samoća, mržnja i rat”, poručio je Porfirije.

Na liturgiji je pročitana vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve u kojoj se poziva na molitvu ‘za svu mučeničku braću i sestre koji trpe nepravdu’ – na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, Siriji, Iraku i širom svijeta. U poslanici se također ohrabruje vjernike u teškim uvjetima života zahvaćenim pandemijom koronavirusa.

“Moramo učiniti sve da sebi i drugima pomognemo, da razumijemo i podržimo napore i programe nadležih zdravstvenih, sanitarnih i državnih institucija koji ulažu napore kako bi nas zaštitili od zaraze. Možda nam to trenutno teško pada, ali sve što je za našu opštu korist moramo prihvatiti i podržati, a sebe i svoje ponašanje tome podrediti. Iznad svega, molimo se Bogu da nas izbavi iz ove pandemije i sličnih opasnosti. Vodimo računa o zdravlju sebe i drugih. Jedan virus je uzdrmao čitav svet i doveo u opasnost zdravlje i živote miliona ljudi. Smiri se, gordi čovječe, govorio je svojevremeno Dostojevski, a ova njegova poruka je, rekli bismo, aktuelnija danas nego što je bila tada kada je izrečena”, napisano je u Vaskršnjoj poslanici, prenosi portalnovosti.com.

Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL
%d blogeri kao ovaj: