Usvojena strategija o saradnji u oblasti kulture u regionu

suradnja

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac boravi u prvoj zvaničnoj poseti Makedoniji tokom koje je učestvovao na sastanku Saveta ministara kulture jugoistočne Evrope, na kojem je danas usvojena Regionalna strategija o saradnji u oblasti kulture u zemljama jugoistočne Evrope.

Strategija predstavlja rezultat 10 godina rada regionalnih eksperata.

Zajedno sa ministrima kulture Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Tasovac je generalnoj direktorki UNESKO-a Irini Bokovoj uručio zajedničku nominaciju “Srednjovekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka” za Listu svetske baštine.

Tasovac je rekao Tanjugu da će u narednom periodu prioriteti saradnje u regionu biti fokusirani na menadžment kulturnog nasleđa, sprečavanje ilegalne trgovine kulturnim dobrima kao i na podršku kreativnosti i raznolikosti kulturnih izraza.

MInistar se tokom posete Makedoniji sastao sa Bokovom, ali i sa generalnim sekretarom Regionalnog saveta za saradnju Goranom Svilanovićem i ministarkom kulture te zemlje Elizabetom Kančeskom Milevskom.

“Dogovorili smo potpisivanje novog programa saradnje u oblasti kulture i umetnosti između Srbije i Makedonije, koji će biti fokusiran na unapređenje saradnje između institucija kulture”, rekao je ministar posle sastanka sa Milevskom.

Predavanje nominacije za stećke je prvi međudržavni projekat u oblasti kulture na Balkanu u 21. veku, koji su od 2009. do 2014. godine zajednički izveli stručni timovi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, pod pokrovitljstvom ministarstava kulture tih država.

Nominacioni dosije sadrži detaljne podatke o 30 izabranih i preliminarno predloženih srednjovekovnih nekropola sa stećcima, od kojih su u BiH 22 lokacije, u Hrvatskoj dve, u Crnoj Gori i Srbiji po tri.

Na teritoriji Balkana trenutno se raspolaže podacima o 6.000 nekropola i 70.000 nadgrobnih obeležja – stećaka. 

Na izabranih 30 nalazišta, nadgrobna obležja su najbolje sacuvana i imaju najvažnije karakteristike na osnovu kojih je moguće promovisati njihovu izvanrednu vrednost prema kriterijumima II, III i VI iz UNESKO-ovih preporuka. 

To su izuzetni oblici spomenika, uklesani ornamentalni motivi, natpisi, način izrade i kvalitet prirodnog i kulturnog pejzaža.

Na kraju gosišnjeg sastanka, Makedonija je predala predsedavanje Saveta Turskoj. 

Izvor:Tanjug

%d blogeri kao ovaj: