Užas i strahote konclogora pretočene u umjetničke slike

pro-iz

Izložba “Umjetnost protiv zaborava”, ostavština žrtve holokausta, austrijskog umjetnika Adolfa Frankla otvara se 5. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori, kao uvod u ovogodišnji, osmi Festival tolerancije koji tradicionalno upozorava na rasizam, homofobiju, ksenofobiju i diskriminaciju manjina.

Franklove slike točno odražavaju užas i strahote logora, a posjetioci će razgledavajući izložbu moći doživjeti isto ono što smo osjetili pri nedavnom posjetu Auschwitzu, rekao je predsjednik Festivala tolerancije Branko Lustig na današnjoj konferenciji za novinare. Nevjerojatno je koliko te njegove slike chagallovskih boja, s ljudima u zraku koje odvode u logore, vjerno dočaravaju ono što se tamo događalo i ostavljaju snažan dojam, dodao je.

U prizemlju Galerije Klovićevi dvori izložit će se 38 radova iz stalnog postava Artforum galerije iz Beča umjetnikova sina Thomasa, koji je inicirao održavanje izložbe nakon što je Lustigu u Zagrebu ostavio katalog s djelima svog oca.

Autor likovnog postava Mario Beusan smatra posebno zanimljivim što su umjetnikova sjećanja na događaje u Auschwitzu sastavljena od umjetničkih doživljaja i prenesena u likovnu umjetnost. Slike se nižu filmično, gotovo stripovski, a legende su veće nego inače jer su tekstovi koji ih opisuju njihov sastavni dio i jako bitni za razumijevanje djela, ustvrdio je Beusan, dodavši da je postav osmišljen s pijetetom i na jednostavan način jer djela sama pričaju potresnu priču.

Direktorica Festivala Nataša Popović rekla je da je zajednička nit svim događanjima popratnog programa Festivala, koji će se održati od 18. do 24. svibnja u Zagrebu, upravo ‘umjetnost protiv zaborava’. Izložba prepričava holokaust i strahote koje su se dogodile prije sedamdesetak godina, a kao i za ostala događanja ulaz na nju je besplatan jer želimo da takvi sadržaji budu dostupni svim društvenim skupinama, napomenula je.

Adolf Frankl (1903., Bratislava – 1983., Beč) studirao je povijest umjetnosti i slikarstvo u rodnom gradu. U rujnu 1944. zajedno s obitelji deportiran je u slovački koncentracijski logor Sered te u Auschwitz-Birkenau. Nakon evakuacije tog logora preživljava Althammer gdje ga u siječnju 1945. oslobađa Crvena armija.

Potom se vraća se u Bratislavu gdje počinje stvarati ciklus “Vizije iz pakla – umjetnost protiv zaborava”, a iako nije puno govorio o svom iskustvu iz logora, do kraja života je slikao na tu temu. Temi traume pristupa gotovo dokumentaristički, pored snažnih kolorističkih platna na komadićima papira ilustrira scene užasa.

Izložba u Klovićevim dvorima, organizirana i u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom, bit će otvorena do 25. svibnja.

Izvor:Danas.hr

%d blogeri kao ovaj: