Venecijanski bijenale: Sutra otvaranje Paviljona Srbije u Giardinima

Izložba “Enklavia – Slikarstvo, posledica ovakvog života”, s djelima troje umjetnika – Vladislava Šćepanovića, Dragana Zdravkovića i Milene Dragičević, biće otvorena sutra u Paviljonu Srbije u Giardinima, u okviru 57. Međunarodne izložbe suvremene umjetnosti u Veneciji.

Izložba, s kojojm se Srbija predstavlja na najznačajnijoj manifestaciji suvremene umjetnosti u svijetu, obuhvaća tri ciklusa umjetnika različitih izražajnosti – Šćepanovićev “Playground”, Zdravkovićev “Stanje hibernacije” i “Podizanja za Transatlantiku” Milene Dragičević.

Troje umjetnika, svako ponaosob, izražava osviješćen pristup u stvaranju zaustavljene slike unutar realnosti preopterećene globalnim tranzicijskim procesima ekonomije i društva, kontroliranim ratovima, migracijama, tendencioznim upotrebama povijesnog sjećanja, piše B92.

Izložba, prema riječima kustosa izložbe “Enklavia”, Nikole Šuice, pokreće pitanja “ne samo medijski pretovarene današnjice nego i vrlo intrigantnih svirepih okolnosti u kojima današnja medijska slika postoji”.

Bijenale zvanično počinje 13. maja i traje do 26. novembra, pozvano je 120 umjetnika iz 51 zemlje, a njih 103 prvi put učestvuje. Izložba će obuhvatiti 85 nacionalnih postavki i prvi put učestvuju tri zemlje: Antigva i Barbuda, Kiribati i Nigerija. Prema riječima direktora Paola Barate, Bijenale je posvećeno otvorenom dijalogu između umjetnika i između umjetnika i publike, a ta misija je ove godine postala i tema Bijenala koje “slavi i zahvaljuje na postojanju umetnosti i umetnika čiji svetovi proširuju naše poglede i prostor našeg postojanja”. Kustos 57. Bijenala Christin Masel naglašava da u današnjem svijetu punom konflikta i šokova, umjetnost svjedoči o onome najdragocjenijem što nas čini ljudskim bićima. “Umetnost je prostor za razmišljanje, individualni izraz, slobodu i fundamentalna pitanja.

“Umetnost je poslednji bastion, koji neguje iznad i izvan trendova i ličnih interesa i stoji kao nedvosmislena alternativa individualizmu i ravnodušnosti”, pojasnila je Masel. Ona smatra da je uloga, glas i odgovornost umjetnika važnija nego ikad i naglašava da je “Viva Arte Viva” uzvik i strastveni povik za umjetnost i umjetnike.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: