Vukosavljević za RTS: Javna rasprava o Strategiji kulturnog razvoja

Javna rasprava o Strategiji kulturnog razvoja do 2027. godine počinje 1. septembra u sedam gradova u Srbiji, izjavio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević za RTS. Do 2025. godine izdvajanje iz budžeta Srbije za kulturu trebalo bi da bude najmanje 1,5 odsto, dodao je Vukosavljević, prenosi RTS.

Vukosavljević je gostujući na RTS-u rekao da je prvi put u svojoj istoriji Srbija na pravom putu da dobije strategiju razvoja kulture za period od 10 godina.

Govoreći o prioritetima vezanim za Strategiju, istakao je da se otvaranje Narodnog muzeja u Beogradu planira za jun naredne godine, a Muzej Savremene umetnosti biće otvoren, kaže, 20. oktobra ove godine.

Prema njegovim riječima, do 2025. godine izdvajanje iz budžeta Srbije za kulturu trebalo bi da bude najmanje 1,5 odsto.

On je objasnio i da je preporuka Unesko-a da sve zemlje u svetu pokušaju da podignu izdvanja za kulturu na nivo od jedan odsto BDP-a.

“Srbija nije danas na visokom mestu u Evropi sa 0,68 odsto izdvajanja za kulturu. Moramo da povećamo izdvajanja za kulturu. Dali smo predlog da to bude 0,1 odsto, i ako bude sluha i snažne političke volje, pokušaćemo da napravimo iskorak već u sledećoj godini”, izjavio je Vukosavljević.

“Bitno je da strateški dokument pruži realnu sliku stanja i realne, ostvarive i održive rezultate koji mogu da se postignu u narednih deset godina”, kazao je on.

Objasnio je, također da je praksa u Evropi različita te da su neke zemlje donele strategije na pet, a neke na deset godina.

“Mi smo smatrali da je deset godina stabilniji period i da možemo dosta stvari da predvidimo i završimo za to vreme”, kazao je Vukosavljević i dodao da za kulturu mora da se nađe novca.

Govoreći o, kako je rekao “banalizaciji opšteg društvenog ukusa”, ministar je istakao da je velika odgovornost na medijima u kreiranju vrednosti društva.

On smatra da na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ne treba da se emituju  “red show” programi sa banalnim sadržajima.

“Moramo da se borimo protiv dominantnog duha banalnosti ovog vremena koje ne vlada samo u Srbiji”, kazao je Vukosavljević gostujući na RTS-u.


Izvor. RTS

%d blogeri kao ovaj: