Vukovarski pododbor organizovao prvu smotru malih tamburaških orkestara

Prvu smotru malih tamburaških orkestara na kojoj je nastupio jedan domaći i dva novosadska orkestra, organizovao je 27. februara vukovarski pododbor SKD “Prosvjeta”, piše portal srbi.hr.

Cilj smotre malih tamburaških orkestara i njenih organizatora je popularizacija tamburaške muzike koja je specifična za podneblje i stanovnike koji žive sa leve i desne obale Dunava, u Banatu, Bačkoj, Sremu i Slavoniji.

“Ovo je ustvari projekat kojim smo konkurisali prema Upravi za dijasporu i Srbe u regionu i koja nas je u tome podržala jer smo ispunili zadane kriterijume koji se odnose na negovanje tradicije, kulture i običaja našeg naroda koji ovde živi. Naravno, mi ćemo se truditi da sve to preraste u jednu tradiciju i da ovaj program traje i u godinama koje su tek pred nama. Kada kažemo smotra malih tamburaških orkestara, mislimo na orkestre koji broje ne više od osam članova jer je to otprilike i ono čime mi ovde raspolažemo, ali što je dovoljno da se zvuk tamburice kvalitetno prenese publici sa obe strane Dunava.”, rekao je uoči održavanja programa predsednik vukovarskog pododbora “Prosvjete”  Milenko Živković, prenosi portal srbi.hr.

Na pozornicu Hrvatskog doma prvi su izašli članovi Tamburaške bande „Pero“ iz Novog Sada. Iako su se okupili tek u decembru prošle godine momci iz „bande“ pokazali su zavidan nivo muziciranja.

Tamburica može sve

Na tamburici može sve da se svira, narodna, klasična pa i rok muzika i ima dosta onih koji to rade jer je i to jedan od načina da se tamburaška muzika popularizuje i očuva.

“Iako lično nisam zastupnik toga, znam da ima dosta onih koji to rade, naročito u Hrvatskoj i to dosta dobro zvuči. Negde ubace i bubanj ili možda nekad električnu gitaru i to je neki moderniji način očuvanja te tamburaške tradicije koje danas definitivno, bar je tako u Srbiji, manjka.”, kaže Predrag Despotović, jedan od članova “Pera”.

Da tamburica zaista može dobro da zvuči i u rok maniru potvrdili su članovi ansambla „Opus“ iz Novog Sada koji su se dobro pokazali iako momci koji ga čine u proseku imaju tek nešto više od sedamnaest godina.

“I samo naše ime govori o tome da je muzika koju sviramo u stvari jedan skup žanrova tako da mi želimo da popularizujemo tamburu, ali u isto vreme da pokažemo i to da ona može da svira bilo koji muzički žanr. O ovom instrumentu postoje mnoga pogrešna mišljenja i ona je dosta potlačena u odnosu na neke druge, a u stvari se radi o sjajnom instrumentu na kom može sve da se izvede.”, uverava Saša Kvaić koji u bendu “Opus” svira prim.

Da njegove reči nisu nimalo neosnovane dokazao je i sjajan nastup i odlične obrade popularnih rok numera „Tanderstrak“ od Ej-Si Di-Sija, „Idemo u planine“ od Bijelog Dugmeta pa do klasične kompozicije Johanesa Bramsa „Mađarska igra“.

Domaće snage predstavljali su svima poznati „Vučedolski zvuci“ koji kao tamburaški orkestar pri KUD-u „Sloga“ iz Vukovara deluju od 2005. godine.

“Pripreme za održavanje ovog programa trajale su dugo. Trebalo je iznaći i sredstva i slobodno vreme, ali na našu sreću uspeli smo da dovedemo ovde dva odlična orkestra iz Novog Sada i uz naš nastup i nastup naših vokalnih solista mislim da smo održali jedan lep program. Nadam se da ćemo uspeti da ova manifestacija zaživi jer svi koji vole muziku i zvuk tamburice to zaslužuju.”, rekao je Predrag Jergić koji je ujedno bio zadužen i za izradu projekta kojim je Pododbor konkurisao prema Upravi za dijasporu i Srbe u regionu.

Pored tri orkestra nastupili su i vokalni solisti Radio-televizije Vojvodine Živojin Jergić i Saška Padrov, a u finalnom delu večeri svi učesnici programa zajedno su izveli popularnu kompoziciju „Divan je kićeni Srem“.

Sem Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Republike Srbije program su finansijski pomogli i Zajedničko veće opština, Srpsko narodno veće i Samostalna demokratska srpska stranka.

Program je vodio popularni voditelj sa Televizije Vojvodina Jovan M. Jovanović koji se u ime organizatora zahvalio i izvođačima i svima koji su ovaj program podržali i posetili.

Izvor: Portal srbi.hr
%d blogeri kao ovaj: