Za mir i solidarnost: Vukovarski mališani posjetili Ministarstvo spoljnih poslova

Dolazak mališana

U okviru brojnih manifestacija obilježavanja Dana Europe, kada se tradicionalno otvaraju vrata institucija i organiziraju različite aktivnosti i skupovi namijenjeni miru i solidarnosti među europskim zemljama, u posjeti Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije – na Dan otvorenih vrata u Muzeju diplomatije, 18. maja boravila je neobično brojna “delegacija” 126 mališana iz Vukovara u pratnji 14 vaspitača.

Pomoćnik ministra, ambasador Aca Jovanović, prenosi RTS, pozdravio je mališane ukazavši da je ove godine navršena 72. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata pobjedom nad fašizmom i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Europske unije, nakon razaranja i patnji Drugog svjetskog rata, i da su djeca ukras i nada boljeg svijeta.

Na jednoj od radionica

Poželio im je, također, da rastu uz europske vrijednosti i civilizacijske tekovine čovječanstva, kao što su zagarantirana dječja i ljudska prava.

Ambasador Jovanović je naglasio, prenosi nadalje RTS, da je ove godine 70 godina UNICEF-a i najavio da će u Muzeju diplomatije biti, početkom jeseni, organiziran Javni čas o dječjim pravima i Izložba o UNICEF-u na koju će biti pozvani da ponovo dođu, a koja se priprema s direktorom Kancelarije UNICEF-a u Beogradu, Michael Sent-Loom direktnim potomkom legendarnog ambasadora Haitija Emila Sent Loa koji je predstavio Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima na Generalnoj skupštini UN-a 10. decembra 1948. godine.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: