Zagreb: SKD „Prosvjeta“ proslavila krsnu slavu Sv. Savu

„Naša slava je slava prosvjete, škole, đaka i kao što znate, mi smo u svom radu u velikoj mjeri posvećeni tome da širimo našu kulturu, našu prosvjetu da se trudimo da naša djeca nauče naš jezik, našu kulturu da upoznaju našu tradiciju. U tome smo nekada manje, nekada više uspješni. No, trudimo se.“, naglasio je profesor Siniša Tatalović, potpredsjednik SKD „Prosvjeta“ u povodu obilježavanja krsne slave Društva Svetog Save.

SKD „Prosvjeta“ je svoju krsnu slavu Svetog Savu proslavila u ponedeljak 27. januara u središtu Društva. Obred osvećenja i rezanja slavskog kolača obavili su sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu protojerej Duško Spasojević i đakon Petar Kazakijević.

U prigodnom pozdravnom govoru Siniša Tatalović je rekao: „Danas smo se ovdje sakupili kao jedna porodica koja slavi svoju krsnu slavu i na neki način obilježava godinu iza nas prisjećajući se svega onoga što smo zajedno proživjeli. Idemo sa nadama da godina ispred nas bude bolja i uspješnija.

Na našoj Svetosavskoj Akademiji gdje će doći naši prijatelji, naši članovi, prikazat ćemo jedan program kojim ćemo obilježiti i našu slavu i prikazati bogatstvo naše kulture i tradicije, ovaj put zahvaljujući i našim prijateljima iz Republike Srbije. A posebno zadovoljstvo će nam biti što ćemo moći ugostiti dječji hor „Kolibre“. Ovoga puta smo htjeli da na našoj Akademiji bude više mladih, više učenika i da na taj način privučemo mlade ljude da se i oni zainteresiraju za našu kulturu i tradiciju.

Prošle godine smo se suočavali sa problemima sa onim nasljedstvom kojeg smo kao rukovodstvo dobili. To su bili veliki izazovi i mi smo se kao rukovodstvo trudili da ih što bezbolnije prevladamo i vjerujem da smo u tome uspjeli.“

Tatalović je, također naglasio da je ova godina važna za nas i da u njoj imamo i Statut prema kojemu je organizirano Društvo i da ćemo imati i novo rukovodstvo.

„Vjerujemo da ono što smo do sada trasirali, što sada imamo, da će biti dobar temelj da se naše Društvo može razvijati u budućnosti, upravo na onaj način kako to očekuju ne samo članovi Društva, nego i članovi srpske zajednice.

Mi smo kao SKD „Prosvjeta“ dio jedne šire porodice, drugih srpskih organizacija. I ono što danas možemo reći da sa svima njima jako dobro surađujemo. Svako radi svoj dio posla, ali djelujemo kao jedna cjelina, na dobro i na korist naših ljudi i na korist naše zajednice za koju želimo da se očuva i u onom supstancijalnom smislu, demografskom, ali i u kulturnom i duhovnom smislu. I da to, možda i više, nego što smo bili do sada postanemo dio našeg ukupnog srpskog naroda i naše kulturne i naše vjerske pravoslavne tradicije.“, zaključio je Tatalović.

Svečanost uz prigodnu zakusku su uveličali: Predsjednik SKD „Prosvjeta“ Mile Radović, potpredsjednici Siniša Tatalović i Duško Ljuština, generalni sekretar Slobodan Živković, gosti iz Ministarstva kulture Republike Srbije, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Boris Milošević, njegova zamjenica i predsjednica Zagrebačkog pododbora „Prosvjete“ Aneta Vladimirov, generalni sekretar SNV-a Saša Milošević, direktor Prosvjete d.o.o. Mirko Marković, urednik u „Prosvjeti“ i utemeljitelj „Prosvjetine“ biblioteke Čedomir Višnjić, zaposlenici SKD „Prosvjeta“, te uski krug suradnika i prijatelja Društva.

Foto: Jovica Drobnjak
%d blogeri kao ovaj: