Zagreb:Počinje Human Rights Film Festival – Werner Hercog i druga vodeća imena angažiranih filmova

unnamed
Foto: YouTube
Za ovogodišnji dokumentarni program odabrani su autori koji su u posljednja dva deseteljeća bitno definirali estetiku autorskog dokumentarnog filma.

Human Rights Film Festival (HRFF), posvećen autorskim i angažiranim ostvarenjima novije svjetske produkcije, počinje danas u zagrebačkom kinu Europa, gdje će ga otvoriti film “Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta”, novi dokumentarac Wernera Herzoga.

Uz Herzogovu filmsku studiju o utjecaju Interneta, robotike i umjetne inteligencije na ljude, na otvorenju će se prikazati posljednji dokumentarni film “Vodi me kući”, nedavno preminulog uglednog iranskog filmskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

Festival će u Zagrebu trajati do 11. prosinca, filmovi će se prikazivati u kinu Europa te Multimedijalnom centru Studentskog centra, dok će se riječko izdanje festivala održati od 8. do 12. prosinca u Art-kinu Croatia.

Ovogodišnje, 14. izdanje festivala koji svoju publiku nastoji potaknuti na razmišljanje o današnjem svijetu, donosi 35 igranih i dokumentarnih filmova, među kojima premijerno i neke od zanimljivijih i zapaženijih filmova godine.

Prema riječima direktora festivala Petra Milata, za ovogodišnji, jaki dokumentarni program odabrani su autori koji su u posljednja dva deseteljeća bitno definirali estetiku autorskog dokumentarnog filma, a tu su i iznimni filmaši koje je HRFF redovito pratio od samih početaka, a danas su među vodećim imenima svjetske filmske scene.

Bogati popratni program otvara prostor za niz diskusija na razne teme vezane uz razne oblike ljudskih prava, od pitanja vjere, aktivizma, građanske slobode do kršenja radničkih prava i klimatskih promjena.

Human Rights Film Festival organiziraju Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”, a ulaz na sve projekcije i popratna događanja je besplatan.


Izvor: Jutarnji.hr

%d blogeri kao ovaj: