Završio Animafest 2017. – Zagreb, Animafest i publika se vole

Jučer je svečanom ceremonijom dodjele nagrada u Kinu Europa završio 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb. Uoči dodjele nagrada gostima i publici obratio se umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić:

“Bilo je jako intenzivno i jako lijepo. Imali smo dobru atmosferu. Hvala što ste došli sa svih strana svijeta u Zagreb. Posebno hvala publici. Svi smo zajedno ponovno dokazali da je Zagreb grad animacije”, rekao je Šuljić, prenosi portal Zagreb.info.

Grand Prix Velikog natjecanja kratkometražnog filma dodijeljen je slovensko-hrvatskom filmu Noćna ptica (Nighthawk) redateljice Špele Čadež, koja je na nagradi zahvalila sljedećim riječima:

“Pokušat ću ne zaplakati. Ova mi nagrada doista mnogo znači. Ovo je bila moja prva koprodukcija s Hrvatskom. Nije bilo lako, ali želim zahvaliti Vanji Andrijević na sjajno obavljenom poslu, kao i cijeloj ekipi filma, a žiriju na doista lijepim riječima. Jako sam sretna”.

Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće žiri je uručio filmu Martin plače (Martin Cries, Francuska) Jonathana Vinela. Vinel je na nagradi zahvalio kratkom
video-porukom.

“Osvajanje Zlatnog Zagreba vrlo me obradovalo. Nažalost ne mogu fizički biti u Zagrebu, ali srcem sam s vama. Pusa”, poručio je Vinel.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je u ruke švedsko-estonskom filmu Amalimbo Juana Pabla Libossarta. Nagradu je preuzeo direktor animacije filma  Roland Seer.

“Ovo je najbolji festival na kojemu sam ikada bio, s najdivnijim ljudima”, rekao je Seer.

Naposljetku, Marko Tadić svoje je posebno priznanje predao Evi Cvijanović za kanadsko-hrvatsku Ježevu kuću (Hedgehog’s Home).

Cvijanović se ovim riječima zahvalila na priznanju: “Hvala Marko. Hvala Animafestu i Zagrebu, producenticama Vanji i Jeleni, Bonobu i NFB-u. Nemam više riječi. Previše sam razgovarala ovaj tjedan, tako da je najbolja tišina”.

Grand Prix Velikog natjecanja dugometražnog filma otišao je u ruke Michaëla Dudok de Wita za film Crvena kornjača (Red Turtle, Francuska / Belgija / Japan).

“Ovo je fantastično! Hvala vam puno. Hvala festivalu i naravno hvala žiriju što je moj film odabrao među tolikim sjajnim dugometražnim filmovima. Potpuno sam oduševljen i također vam svima želim zahvaliti na ljudskoj toplini u kojoj sam na ovom festivalu uživao proteklih par dana”, izjavio je iskreno dirnuti Dudok de Wit.

Objedinjeni žiri Natjecanja studentskog filma i Hrvatskog natjecanja odlučio je Nagradu Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeliti poljskom filmu Mačkica (Pussy) Renate Gąsiorowske,
nastalom na Nacionalnoj filmskoj školi u Łódźu.

“Obično se jako bojim govoriti na mikrofon, ali proteklih sam dana toliko tulumarila da mi to sada nije problem. Puno vam hvala na nagradi i što ste me pozvali, provela sam prekrasnih šest dana”, rekla je Gasiorowska.

Pobjednik Natjecanja filmova za djecu je Ostaviti trag (Leave a print, Ujedinjeno Kraljevstvo) Christine Susanne Nerland, koja se okupljenima obratila riječima:

“Nisam to očekivala. Vrlo sam sretna, ova mi nagrada puno znači. Željela bih zahvaliti svojem učitelju, svojoj obitelji, a posebno svom djedu bez čijega traga koji je ostavio na mene ovoga filma ne bi bilo”.

Naposljetku, Nagrada publike Mr. M za film iz programa Velikog natjecanja kratkometražnog filma odlazi u ruke Eve Cvijanović za film Ježeva kuća (Hedgehog’s Home, Kanada / Hrvatska) u produkciji National Film Board of Canada i Bonobostudija, dok ista nagrada za film iz programa Velikog natjecanja dugometražnog filma putuje Claudeu Barrasu u Švicarsku za film Moj život kao tikvica (My Life as a Courgette, Švicarska / Francuska). Barras se okupljenima obratio putem kratke video-poruke, napomenuvši kako voli Zagreb i festival te je ponosan, sretan i ugodno iznenađen, dok je Cvijanović rekla:

“Ovo je najdivnija nagrada. Najvažnija je jer dolazi od publike. Film ne bi bio moguć bez toliko mnogo divnih ljudi koji su na njemu radili. Svi oni napravili su ga s toliko ljubavi, pa mi je sada drago da tu ljubav dobivam natrag”.

28. Svjetski festival animiranog filma održaće se od 4. do 9. juna 2018. godine.


Izvor: Zagreb.info

%d blogeri kao ovaj: