“Zemlja bogova”, novi Paskaljevićev film zaradio dugi aplauz

Novi film Gorana Paskaljevića “Zemlja bogova” (Dev Bhoomi), prva srpsko-indijska koprodukcija, premijerno je prikazan u intimnoj atmosferi Dvorane Kulturnog centra Beograda.
Goran i Radž u Beogradu (Foto: Goran Paskaljević)

U svom 17. igranom filmu, koji smatra svojim naintimnijim ostvarenjem, Paskaljević govori o Raulu Negiju koji se poslije 40 godina provedenih u Engleskoj vraća u svoje selo, što je uznemirilo njegove stanovnike. Nagi gubi vid i vraća se svojim korenima s željom da posljednji put vidi svoje Himalaje, da ode tamo “gde zemlja dodiruje nebo”, ali senke prošlosti ne daju mira ni njemu ni stanovnicima njegovog sela koji mu nisu oprostili grijehe.

Baveći se malim čovjekom, Paskaljević skreće pažnju na širi društveni aspekt posebno na položaj žena u Indiji i strog kastinski sistem, ali i prikazuje čovjekovu bliskost s prirodom.

Publika, u kojoj je bila i ambasadorica Indije u Beogradu Narinder Cauhan, gromoglasnim i dugim aplauzom pozdravila je Paskaljevića i srpski dio njegove ekipe, ali i glumca Radža Zutšija, koji je igrao u više od 80 filmova, između ostalog i u Oskarom nagrađenom “Milioneru iz blata” Dannia Boyla.

U razgovoru s publikom nakon projekcije Paskaljević je rekao da “nije mogao da uđe u tešku društvenu kritiku”.

“Malo sam se i umorio od tih kritika. Sve ide nekim drugim tokom, nego što mi umetnici mislimo. Priča ima nekoliko slojeva, između ostalog i tu priču o ženama u Indiji”, kazao je slavni redatelj koji je bio u žiriju više indijskih festivala.

Paskaljević je, također rekao da je budžet bio mali, da je snimanje trajalo pet sedmica u vrletima Himalaja gdje se 100 kilometara prelazi za pet sati, a najbliži aerodrom je bio 200 kilometara daleko.

“Da dovedete glumca na jedan dan za jednu ulogu, on mora da putuje ceo dan. Vrlo komplikovan film, ali nadam se da ne izgleda tako komplikovano”, dodao je on.

Film je imao svjetsku premijeru na filmskom festivalu u Torontu u prestižnoj selekciji “Masters”, u okviru koje se prikazuju nova djela filmskih velikana današnjice. Biće prikazan i na festivalu u Sofiji gdje će Paskaljeviću biti uručeno Specijalno priznanje FIPRESCI povodom 90 godina od osnivanja tog međunarodnog udruženja kritičara.

Film će se od aprila prikazivati u više od 140 zemlja svijeta zahvaljujući američkom gigantu “Amazonu”.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: