Zoran Galić, producent iz Banjaluke: Filmska karijera je bila pravi put

“Mislim da za nekog ko dolazi iz Banjaluke, gdje filmska industrija nije najprimarnija stvar na svijetu, naprotiv, to predstavlja dokaz da je odabir filmske karijere bio pravi put”, kazao je producent Zoran Galić, komentirajući to što mu je pripala čast da predstavlja BiH na jednom od programa ovogodišnjeg Canskog filmskog festivala – “Producers on the Move”.

Naime, institucija EFP (European Film Promotion), čiji je član Udruženje filmskih radnika BiH, odabrala  je 20 najperspektivnijih europskih producenata, među kojima se našao i Galić.

Galić je jedan od najperspektivnijih producenata mlađe generacije u BiH i član je Udruženja filmskih radnika BiH, te direktor producentske kuće “VizArt”. Producirao je i koproducirao nekoliko dugometražnih igranih filmova među kojima su i “32. decembar”, “Motel Nana” i “Svi sjeverni gradovi”.

U intervjuu za “Nezavisne” govoreći o prilici koja mu se pružila, ali i značaju koji njegovo učešće tamo može imati za film u BiH, između ostaloga, kazao je:

“Zemlje članice EFP programa predlažu producente za ovaj program, međutim ne budu svake godine izabrani. Veoma sam ponosan što sam ove godine dio ovako važnog programa na 70. Canskom filmskom festivalu. Ovo je način da producenti imaju što bolju vidljivost, oni i njihovi projekti na Canskom filmskom festivalu, što je inače problem na velikim filmskim smotrama. Često je teško da razaberete između desetina hiljada posjetilaca ko su načelno ozbiljni producenti, glumci. Prije svega to podrazumijeva veliku vidljivost u smislu da ljudi dobiju informaciju o nama kao grupi producenata na razne načine. Tu su plakati, posteri, brošure koji će se dijeliti onima koji dođu u Cannes. Također, tu je i medijska prezentacija, svi ozbiljniji evropski i svjetski časopisi će da objave intervjue, i priprema za Cannes će biti intenzivna, a tokom tih pet dana imamo sastanke kako jedni sa drugima, tako i sa ozbiljnim igračima u filmskoj industriji.”


Izvor: Banjaluka.com

%d blogeri kao ovaj: